latinica  ћирилица
13/12/2018 |  14:17 ⇒ 15:13 | Аутор: Б92

У Лиги шампиона голмани су веће звијезде од нападача

Посљедње коло Лиге шампиона донијело је велика узбуђења и 42 гола на 16 утакмица.

Завршена је прва фаза елитног такмичења, познати су сви клубови који ће се у понедјељак наћи на жријебу у Ниону, а виђено је и много спектакуларних потеза.

Претходна три мјесеца донијела су одличан фудбал, лијепе голове, али и неке фантастичне одбране.

Једна од најважнијих утакмица посљедње рунде била је она на Енфилду, гдје је Ливерпул као домаћин побиједио Наполи са 1:0 голом Мохамеда Салаха и прошао даље.

Голман "Црвених" Алисон је у надокнади одбранио шут Аркадијуша Милика за 1:1 и сачувао побједу. Наполи би прошао даље да је резултат био 1:1, а Ливерпул би у Лигу Европе. Ипак, чувар мреже који је овог љета из Роме прешао у Ливерпул за 67 милиона фунти постао је херој, а менаџер Јирген Клоп је рекао да би за њега "платио и двоструко више".

- То је била одбрана сезоне. Немам појма како је то одбранио. Хвала богу да га имамо у тиму. Да сам знао колико је добар, платио бих двоструко више... Мислим да нико није очекивао одбрану у тој ситуацији. Имао је много посла, али много говори колико је био хладнокрван и миран. Њему и даље требају саиграчи, да не би морао 100 пута да брани овакве шутеве - рекао је Клоп.

Истовремено је и Атлетико Мадрид гостовао Брижу.

У 74. минуту домаћи нападач Луан Перес би вјероватно постигао погодак да је међу стативама стајао било ко осим Јана Облака. Послије центаршута са десне стране, Перес је остао усамљен на другој стативи, али је Словенац нестварно интервенисао и спасао бод Атлетику.

- Изванредна одбрана - рекао је Симеоне о Облаку који је више од 100 пута сачувао мрежу Атлетика у мечевима у којима је бранио.

- То је сјајно с обзиром на то колико утакмица играмо током сезоне, али те бројке нису само моје. Оне припадају цијелом тиму и да није било саиграча, никада их не бих достигао, на томе сам им захвалан - скроман је Словенац.

Уз неколико добрих интервенција Милана Борјана у поразу од ПСЖ, чиме је голман Црвене звезде потврдио да је један од најуспјешнијих у такмичењу, чинило се да сриједа неће бити толико садржајна.

Такво предвиђање демантовао је Едерсон на мрежи Манчестер Ситија.

"Грађани" су се поново мучили у елитном такмичењу, до побједе дошли послије преокрета и опет примили гол од слабијег тима (Хофенхајм). Предност Нијемцима донио је Андреј Крамарић с бијеле тачке у 16. минуту, али га је који минут раније Едерсон спријечио да постигне гол из игре.

Притисли су момци Јулијана Нагелсмана у раној фази сусрета на Етихаду, Крамарић је с лијевог бока унио лопту у казнени простор и савршено гађао супротни угао. Савршено није било добро за 25-годишњака из Осаска јер је врховима прстију успио да дотакне лопту и избаци је у корнер.

- Он је још млад у голманским условима и наставља да напредује. Сјајно је појачање, не може се оспорити та чињеница, иако је био помало непознат када је дошао. Али посао је одрађен, освојена је Премијер лига, а његов стил, који одговара Гвардиолиној игри вам све говори. За мене је Едерсон најбољи голман када има лопту и то не кажем тек тако. Много је сјајних чувара мреже Марк-Андре Тер Стеген, Мануел Нојер... Међутим, мислим да је он толико опуштен када има лопту - рекао је Шај Гивен.

И док су сва тројица набројаних често у првом плану када је расправа о најбољем голману на свијету, јуче је у први план избио момак о ком ће се тек говорити – његово име је Андре Онана. Када примите три гола од минхенског Бајерна, а уз  Душана Тадића будете играч утакмице, онда значи да сте одрадили сјајан посао.

Камерунац који је у априлу напунио 22 године блиста од почетка Лиге шампион и против Бавараца је фрустрирао Роберта Левандовског, без обзира што му је овај дао два гола.

Прво му је уз мало среће главом "скинуо" чист погодак, да би у другом полувремену интервенисао још невјероватније, када су већ сви видјели лопту у мрежи. У оба случаја пољски центарфор је шутирао с пет-шест метара.

- Два сјајна голмана и фантастичан меч синоћ у Амстердаму. Невјероватно поштовање за Мануела Нојера за све што је учинио у каријери, као и за Андреа Онану, који је на путу да дође до тог нивоа - истакао је легендарни Едвин Ван дер Сар, генерални менаџер "Копљаника".

Свјетла рефлектора обично су усмјерена ка нападачима и везним играчима, али је јасно да су ове године голмани веће звијезде у Лиги шампиона.