latinica  ћирилица
13/12/2018 |  14:43 ⇒ 15:50 | Аутор: Агенције

У Чешкој ухапшен Слободан Кашћелан, вођа кавачког клана

Кашћелан је означен као вођа кавачког клана и најтраженији бјегунац у Црној Гори за којим је у септембру 2016. године расписана потјерница.
Слободан Кашћелан - Фото: blic.rs
Слободан КашћеланФото: blic.rs

Како је саопштио Интерпол, Кашћелан је ухапшен у Чешкој по информацији коју је дала црногорска полиција.

"Успјешном и ефикасном међународном полицијском сарадњом службеника црногорске Управе полиције и размјеном података са иностраним партнерским службама, на основу оперативне информације наше полиције, синоћ је у изнајмљеном стану у Прагу у Чешкој лишен слободе С. К. (55) из Котора. Ово лице је лишено слободе на основу међународне црвене потјернице која је расписана од стране НЦБ Интерпол Подгорица у фебруару 2017. године због више тешких кривичних дјела, саопштио је Интерпол.

Кашћелан се потражује због покушаја убиства, стварања криминалне организације и зеленаштва, те друга кривична дјела.

Како кажу, Кашћелан је формирао озлоглашени кавачки клан ради вршења кривичних дјела изнуда, зеленаштво, недозвољено држање оружја и експлозивних материја, производње и диловања дроге, омогућавање уживања опојних дрога, давање мита, тешко дјело против опште безбједносто и прање новца.

Он је често мијењао мјесто боравка и користио лажни идентитет, па је у трагању за њим сарађивало више полиција из неколико европских држава.

Сарадња је остварена с полицијама Чешке, Њемачке, Аустрије, Француске, Хрватске, Словеније, Швајцарске, Португала, Шпаније и Косова, а ухапсила га је Специјална јединица полиције Чешке - саопштио је Интерпол.

Ускоро се очекује одређивање екстрадиционог притвора у циљу изручења Кашћелана Црној Гори.