latinica  ћирилица
13/12/2018 |  15:51 ⇒ 16:44 | Аутор: Б92

Србија послије четири године у топ 30

Фудбалска репрезентација Србије попела се на 29. мјесто на ФИФА свјетској ранг-листи и тако ће завршити 2018. годину.
Фудбалска репрезентација Србије 2018. - Фото: B92
Фудбалска репрезентација Србије 2018.Фото: B92

"Орлови" до скока од шест позиција дошли захваљујући одличним партијама у Лиги нација и тријумфом у групи Лиге Ц, послије чега такмичење настављају у плеј-офу.

Због тога је на званичном сајту Свјетске фудбалске федерације освануо текст посвећен српској селекцији под називом "Српски орлови се издигли на најновијој ранг-листи".

"Свјетско првенство у Русији је било разочаравајуће за Србију. Послије побједе од 1:0 у уводној утакмици против Коста Рике, рано су повели у дуелу са Швајцарском поготком Александра Митровића, али су доживјели пораз резултатом 2:1. Били су под великим притиском у посљедњем сусрету групе против петороструког шампиона Бразила, а пораз од 2:0 је значио да су завршили трећи у групи и да пакују кофере", почиње се у тексту.

Наставља се да је Лига нација била шанса за нови почетак с Младеном Крстајићем, тренером који је био помоћник селектору у квалификацијама Славољубу Муслину, који је преузео тим у јесен 2017.

"Орлови" су у дивизији Ц два пута побиједили Литванију (1:0 и 4:1), Црну Гору такође (2:0, 2:1) и два пута ремизирали с Румунијом (2:2, 0:0).

"Као даља награда, Србија је скочила на 29. мјесто ФИФА ранг-листе и вратила се у топ 30 први пут послије четири године, захваљујући низу од шест узастопних утакмица без пораза".

ФИФА истиче и да је тим Србије много другачији од оног који је наступао у Русији.

"Екипа изгледа другачије од оне која је учествовала на Свјетском првенству. Централни дио везног реда сада су преузели дефанзивно оријентисани Немања Максимовић и Саша Лукић, преузевши позицију Немање Матића који је у једном тренутку паузирао због повреде. Сергеј Милинковић Савић се надао да ће изградити сопствено име у Русији, али када је почела Лига нација, Душан Тадић је био тај који је вукао конце у нападу. Везиста Ајакса је претходне вечери против минхенског Бајерна постигао пети и шести гол у Лиги шампиона, док је и у Лиги нација пет пута тресао мреже. У централном дијелу одбране Милош Вељковић је био стандардан од утакмице са Бразилом, Никола Миленковић је био поред њега, а Антонио Рукавина је преузео позицију десног бека од легендарног Бранислава Ивановића. Адем Љајић се два пута уписивао у листу стријелаца, али је главни човјек у нападу био центарфор Фулама Александар Митровић – стријелац шест погодака из исто толико мечева у УЕФА Лиги нација, више него било који играч у Европи. Могло је да буде и више да није промашио `паненку` из пенала против Црне Горе", закључује се у тексту.