latinica  ћирилица
13/12/2018 |  16:16 ⇒ 20:07 | Аутор: РТРС

Зашто се актуелном Савјету министара жури да покрене питање интеграције БиХ у НАТО?

Савјет министара увелико ради на изради Националног плана за статус БиХ, у оквиру Акционог плана за чланство у НАТО-у. Данас је комплетирана Комисија за НАТО интеграције. Замјеник предсједника Комисије Сеад Јусић рекао је да Резолуција Народне скупштине Републике Српске о војној неутралности није релевантна за њен рад.

С друге стране, савјетник предсједавајуећег Предсједништва БиХ Срђан Перишић каже да постојећи Савјет министара не може да расправља о активирању Акционог плана за чланство у НАТО-у, јер се налази у техничком мандату.

Одлазећи Савјет министара потпуно игнорише став Републике Српске о војној неутралности и противљење српског народа уласку у НАТО. Комплетирали су Комисију за НАТО интеграције, убацили у њен састав Србе који се, како сазнајемо, томе противе, док се на друге врши притисак. Сједница Комисије заказана је за 20. децембар. 

"Сада је дужност Комисије да већ давно урађени Национални план за наш статус у МАП-у уради, ажурира, Он ће бити разматран на наредној сједници Комисије и упућен према Савјету министара БиХ", рекао је Јусић.

Национални годишњи план онда би Савјет министара могао да прослиједи у Брисел, а да се о њему не морају изјаснити Парламентарна скупштина и Предсједништво БиХ. Тиме би актуелни Савјет министара злоупотријебио технички мандат у коме се налази и у неповољан положај довео новоизабране представнике из Српске, који се о питању чланства у НАТО-у руководе Резолуцијом о војној неутралности.

"Очито да се у Бриселу и постојећеим министрима у постојећем Савјету министар жури да прије формирања нове власти у заједничким институцијама БиХ ставе пред свршен чин Милорада Додика и тиме онемогуће дејство Резолуције о војној неутралности Републике Српске", сматра Перишић.

Огромна је одговорност на српским члановима Комисије за НАТО интеграције да без обзира што раде у институцијама БиХ, заступају став о војној неутралности, односно да пренесу негативно расположење српског народа према НАТО-у. 

"Ми не желимо да постоји НАТО границна између Републике Српске и Србије. Еекли смо тада и рекли су сви политички субјекти, ледаћемо шта ради Србија и тако ћемо се понашати. Тај документ који је усвојила Народна скупштина Републике Српске представља орјентир за све нас у институцијама Српске", изјавила је предсједница Републике Српске Жељка Цвијанович.

Након што је мировао осам година јер није испуњен кључни услов о књижењу војне имовине, министри спољних послова земља чланица НАТО-а активирали су Акциони план за чланство и тиме одшкринули врата БиХ. Радикалан заокрет у политици према БиХ тумачи се намјером НАТО-а да сузбије тзв. „руски“ утицај на Балкану.