latinica  ћирилица
13/12/2018 |  17:23 ⇒ 20:28 | Аутор: РТРС

Сенат Универзитета оспорио избор Иванића у звање ванредног професора

Бивши српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић, највјероватније, неће поново засновати радни однос на Економском факултету у Бањалуци, како је раније најављивано. То су потврдили и са овог факултета, након што је Сенат Универзитета у Бањалуци оспорио његов избор у звање ванредног професора, због неиспуњених услова.

Декан Економског факултета у Бањалуци Станко Станић, потврдио је за нашу телевизију да ће на мјесто ванредног професора за ужу научну област Теоријска економија, умјесто Иванића, који је био једини кандидат, ускоро бити именован други професор.

"Обавјештавам Вас да са данашњим даном истиче шест мјесеци од дана расписивања конкурса, због чега ће Научно-наставничко вијеће Економског факултета предложити Сенату да прогласи тај конкурс неуспјелим. На истој сједници Вијеће ће утврдити приједлог да се умјесто професор Иванића именује други одговорни наставник", рекао је Станић.

Овој одлуци претходила је примједба Сената Универзитета у Бањалуци, који је Наставно-научном вијећу Економског факултета, одлуку о именовању Младена Иванића у звање ванредног професора, вратио на додатно изјашњавање, због примједби на рад Комисије за избор наставника и сарадника. 

"Комисија мора да достави и објашњење да ли кандидат има најмање пет научних радова из области за коју се бира, објављених у научним часописима и зборницима са рецензијом, након посљедњег избора у научно-наставно звање. 
Комисија треба да се изјасни да ли кандидат има књигу објављену након посљедњег избора у звање, која је минимални услов за избор у научно-наставно звање ванредног професора, прописан Законом о високом образовању", пише у примједби.

О свим овим примједбама, Економски факултет требало је да се изјасни у писаној форми. Иако је декан Станић прије неколико дана тврдио да су сви ови услови испуњени, данас, умјесто одговора, предлаже да се конкурс прогласи неуспјелим. Осим новог реизбора, Сенату је споран и Иванићев ангажман на факултету од 2007. године, када му је истекло претходно звање ванредног професора, за које је биран 2001. године. Станић одговара да је Иванић, као изабрани функционер, имао право на мировање статуса, али да су с њим потписивани уговори о дјелу.

"На основу споразума о мировању права и обавеза из пуног радног односа са професором Иванићем је закључиван уговор о дјелу, односно уговор о допунском раду, на основу чега је држао наставу. Према тим уговорима примао је накнаду за одржане часове и испите, што износи око четвртину пуне плате", појаснио је Станић.

Сенат је и о овоме затражио додатно објашњење од факултета. У међувремену, Иванић, иако посљедњи пут изабран у звање ванредног професора, и даље држи наставу, што је видљиво и из распореда предавања Катедре за економску теорију, анализу и политику. Примједбе Сената није желио да коментарише.