latinica  ћирилица
13/12/2018 |  17:27 ⇒ 20:18 | Аутор: РТРС

Вучић: Намјера Приштине да формира војску изазива велику забринутост

Намјера Приштине, да формира војску, изазива велику забринутост за будућност Срба на Косову и Метохији, изјавио је предсједник Србије Александар Вучић, на састанку са шефом УНМИК-а Захиром Танином. Србија ће учинити све да сачува мир и стабилност, али ће ситуација, кад Приштина сутра, противно међународном праву, донесе одлуку о формирању војске – бити значајно погоршана, истиче Вучић.

Ни по једном међународном правном акту Приштина нема право да формира војску и за нас је то илегално, каже предсједник Србије Александар Вучић.

"Све што ради Приштина, било – а очигледно је уз дозволу и подршку Американаца и Британаца, вјероватно и неких других, је противправно и илегално и у супротности са чланом 9 тачком Б у којој се недвосмислено говори да је посао КФОР-а – не заборавите, Кфор је добио мандат од УН по Резолуцији 1244 - да разоружа све албанске оружане формације", рекао је предсједник Србије Александар Вучић.

Иако из КФОР-а тврде да је ријеч о редовној вјежби, покрети њихових возила на сјеверу Космета додатно застрашују Србе у покрајини, поготово што се то дешава у исто вријеме кад се најављује формирање такозване косовске војске.

"Резолуција 1244 је ту веома јасна – ако више не постоји начин да се поштују резолуције Савета безбједности и ако се оне у једном врло важном елементу крше тако брутално, онда је питање шта Срби на Косову и Метохији уопште могу да очекују", истакао је министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић.

Министар одбране Александар Вулин упутио је писмо на адресе 53 министра одбране најважнијих земаља свијета, обавјештавајући их о томе колико је опасно правити војску на простору Космета и колико то може да утиче на мир у читавом региону. 

"То је апсолутно супротно и Резолуцији 1244, дакле у том смислу, па чак и Уставу Косова, овом уставу, октроисаном уставу Косова какав постоји, дакле апсолутно је неуставан чин, чак и сам чин трансформације је неуставан, а камоли формирање војске Косова", сматра аналитичар Цвијетин Миливојевић.

"Амерички потез да возила додијеле косовским снагама безбједности управо у тренутку кад се одбројавају сати до доношења пакета закона о косовској војсци је врло јасна порука Вашингтона да они стоје иза тог пројекта и да они у потпуности подржавају стварање војске Косова", додао је војни аналитичар Алексанадр Радић. 

Званични Београд поручује да ће учинити све што може да помогне народу на Космету и сачува мир, али да неће дозволити понижавање Србије и српског народа.