latinica  ћирилица
14/12/2018 |  07:33 ⇒ 12:17 | Аутор: sputniknews.com

Димне бомбе, сузавац и флаше: Хаос у Будимпешти (ВИДЕО/ФОТО)

На протесту више хиљада Мађара против нових закона о раду и управним судовима. У Будимпешти је дошло до сукоба са полицијом која је употријебила сузавац и бибер спреј да би их растјерала испред парламента.
Хаос у Будимпешти - Фото: AP
Хаос у БудимпештиФото: AP

Након што су прошли кроз центар Будимпеште, један број  демонстраната касно синоћ вратио се на трг Кошут, и поред позива да скуп остане миран, бацајући флаше и димне бомбе на полицију која је чувала зграду парламента, јавио је АП.

Хиљаде Мађара протестовало је у четвртак увече у Будимпешти, настављајући демонстрације које су почеле у сриједу против нових закона о раду и управних судова.

​Владајућа партија Фидес премијера Виктора Орбана усвојила је нова два закона у сриједу, и поред протеста опозиције и нереда на улицама, пренио је Ројтерс.

Око 3.000 демонстраната окупило се испред парламента и синоћ и потом блокирало саобраћај на једном од мостова преко Дунава.

 Демонстранти су, првенствено, незадовољни законом који послодавцима омогућава да од запослених траже да годишње раде до 400 сати прековремено

Усвојен је и закон о управним судовима за који групе за заштиту људских права сматрају да би могао довести до политичког мјешања у правосудна питања. Мађарска влада одбацује такве оптужбе.