latinica  ћирилица
14/12/2018 |  08:30 ⇒ 10:36 | Аутор: РТРС

Осмогодишњак вози багер; За кућног љубимца има дивљу свињу

Никола Вукосав из Невесиња има само осам година, а зна да управља пољопривредним и грађевинским машинама. За багере и тракторе заинтересовао се као петогодишњак и све научио од оца, под чијим будним оком и сједа за волан. За ову посебну вјештину добио је награду „Супер полетарац“, коју додјељује Радио Невесиње.

На умијећу управљања тешким машинама Николи би позавидјели и много старији и искуснији багеристи. Овом осмогодишњаку то иде као од шале. Једва чека викенд, слободно вријеме и одлазак на село Удрежње.

- Возим скипа, багера, трактор и бицикло, и ништа више - кроз смјех каже осмогодишњак, па наставља:

- Помажем тати и стричевима, гледао сам како он вози и научио тако. Волио бих да будем возач кад порастем - открива своје жеље Никола Вукосав.

никола, вукосав

За посебне вјештине и знање, овај несвакидашњи осмогодишњак добио је награду "Супер Полетарац" године, коју већ шест година додјељује Радио Невесиње, најмлађим суграђанима који се од вршњака издвајају талентом, знањен, необичном вјештином.

- Ове године Супер полетарцу Николи би позавидјели многи старији. Просто смо осатли запањени којом лакоћом и вјештином управља машинама - истиче Драган Граховац, директор Радио Невесиња.

Никола је не само најспретнији возач у 16-очланој породици Вукосав, него и најмлађи. Необично за данашње прилике Вукосави на имању под једним кровом раде, прослављају значајне датуме и потомке уче слози и заједништву.

- Живим са родицама, рођацима, стричевима, стринама. Ту су тата, мама и ђед. Навикли смо, и мислим да нам је тако најљепше - додаје осмогодишњи Никола.

Овакав вид заједништва риједак је не само у Невесињу, већ и у региону.

- Сложна дружина на Удрежњу, ријеткост је за данашње прилике. И кад говоримо о бијелој куги, Вуксоави су примјер здраве, бројне проодице - поручује Драган Граховац.

Никола је још по нечему посебан- има несвакидашњег љубимца- дивљу свињу Мицику, коју храни из руке. Добар је ученик и воли математику, али око будућег занимања нема дилему. Љубав према четвероточкашима је пресудила.