latinica  ћирилица
14/12/2018 |  09:30 ⇒ 14:06 | Аутор: СРНА

Би-Би-Си: Косово скренуло са евроатлантског пута

Ако је самопроглашено Косово посвећено евроатлантском путу, онда га је у посљедњих неколико седмица значајно напустило, а посљедњи поступци Приштине представљају одступање од дугогодишњег статуса "љубимца западних сила", оцјењује Би-Би-Си.
Албанци протестују у Приштини - Фото: AFP
Албанци протестују у ПриштиниФото: AFP

Британски медиј напомиње да је самопроглашено Косово прво увело царине на робу из централне Србије и БиХ, које су касније повећане на 100 одсто, а да се сада посланици самопроглашеног Косова припремају за гласање о оснивању војске.

Дописник Би-Би-Сија за Балкан Гај Делони напомиње да су обје мјере власти самопроглашеног Косова супротне упозорењима, пријетњама и позивима Европске уније и НАТО-а.

Наводи да ће данашњим гласањем, безбједносне снаге самопроглашеног Косова, које имају 4.000 припадника, бити преиначене у професионалну војску на територији на којој су од 1999. године распоређене НАТО снаге.

Гласање је разљутило премијерку Србије Ану Брнабић, која је чак говорила о могућем одговору српске војске, док је предсједник Србије Александар Вучић затражио подршку Русије и Кине, пише Делони.

Делони напомиње да Србија нове снаге које ће контролисати власти у Приштини, види као пријетњу српском становништву на Косову и Метохији.

Дописник Би-Би-Сија подсјећа да се до прије три мјесеца на подручју западног Балкана говорило само о размјени територије између Србије и самопроглашеног Косова, чину који би требало да оконча спор двије стране, након шестогодишњих преговора уз посредништво Брисела.

Би-Би-Си пише да посљедњи поступци представљају одступање самопроглашеног Косова од дугогодишњег статуса "љубимца западних сила".

У тексту Би-Би-Си подсјећа да се на Косову и Метохији налази највећа цивилна мисија ЕУ и мисија КФОР-а и  да се подручју пружа велика међународна хуманитарна помоћ.

Делони наводи да коментар премијера самопроглашеног Косова како висока представница ЕУ за спољну политику и безбједност Федерика Могерини "гуши преговоре Београда и Приштине",  види као "ујед за руку која храни Косово скоро двије деценије".

Могеринијева је раније истакла да је увођење царина против духа сарадње у региону и да очекује да самопроглашено Косово повуче одлуку и да је увјерена да стране могу да наставе дијалог.

Стручњак за Балкан у Лондонској школи економије и политичких наука Џејмс Кед Линдзи истакао је да је за односе Београда и Приштине забринут више него икад и нагласио да дијалог већ годинама није добар.

Би-Би-Си додаје да је потез оснивања војске само погоршао ситуацију у односима двије стране.

Агенција наводи да је незамисливо да ће самопроглашено Косово окренути леђа ЕУ, али да тренутно показује незаинтересованост за односе са Бриселом.