latinica  ћирилица
14/12/2018 |  12:07 ⇒ 14:22 | Аутор: sputniknews.com

Столтенберг о косовској војсци: Жалим због одлуке

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг рекао је данас да жали што је косовски парламент донио одлуку о трансформацији Косовских безбједносних снага, и поред забринутости Алијансе.

"И мада је транзиција Косовских безбједносних снага у принципу ствар о којој одлучује Косово, јасно смо ставили до знања да тај потез долази у погрешно вријеме", поручио је Столтенберг.

Како каже Столтенберг, НАТО подржава развој Косовских безбједносних снага у складу са њиховим садашњим мандатом.

"Са промјеном мандата, Сјеверноатлантски савјет сада ће морати да изврши поновну процјену степена сарадње НАТО-а са КБС-ом", наводи се у саопштењу Алијансе.

Столетенберг наводи да НАТО и даље, кроз Кфор, остаје посвећен безбједности и сигурности на Косову и стабилности на западном Балкану.

"Све стране морају да обезбиједе да данашња одлука неће даље довести до повећања тензија у региону. Сви одговорни политички актери у региону морају да се усредсреде на напредак реформи и дијалог", истиче шеф Алијансе.

Поновио је позив и Београду и Приштини да остану мирни и да се уздрже од било каквих изјава или акција које би могле да воде ка ескалацији.

"НАТО наставља да подржава дијалог Београда и Приштине под покровитељством ЕУ, као једино одрживо политичко рјешење за регион", закључено је у саопштењу.