latinica  ћирилица
14/12/2018 |  12:43 | Аутор: РТС

Оштре реакције из Београда због трансформације КБС у војску

Из Београда стижу оштре реакције након што је косовски парламент једногласно изласао три закона којима се омогућава трансформација КБС у такозвану косовску војску.
Београд, Србија - Фото: РТРС
Београд, СрбијаФото: РТРС

Генерални секретар предсједника Републике Никола Селаковић каже да је данашњим гласањем у Приштини умрло међународно право.

"Они који су допринијели томе да међународно право нестане више се ни не претварају у тим својим дјелима, раније су измишљали и конструисале догађаје попут Рачка не би ли оправдали кршење међунарондог права, данас то ни не раде више", истакао је Селаковић.

То чине, каже, САД, Британија, Њемачка и читав дио такозване међународне заједнице која је прихватила формирање косовске војске  и спонзорисала косовску независност.

"Морамо да понављамо на сваком мјесту и да будемо свјесни да је резолуција СБ 1244 из 1999. једини важећи међунаронди правни акт када је у питању Косово и Метохија и третирање присуства оружаних снага. Онима који промовишу сецесију Косова то више није ни важно", напомиње Селаковић.

Помоћник директора Канеларије за КиМ Петар Петковић каже да оно што се дешава у Приштини значи више оружја и оклопних возила од САД, а мање права, хране и безбједности за српски народ.

Према његовим ријечима, у тачки 16 резолуције 1244 стоји да су једино међународне оружане снаге те које могу да користе наоружање и војну опрему на Косову.

"Стоји и да је дужност Кфора да надгледа и врши инспекцију над објектима уколико се утврди да се у њима догађају војна дешавања. То се годинама дешава. Нико ништа не предузима", напомиње Петковић.