latinica  ћирилица
14/12/2018 |  14:12 ⇒ 15:14 | Аутор: СРНА

У овој години искључено 13.892 пијана возача

У Републици Српској је за 11 мјесеци ове године из саобраћаја искључено 17.890 возача, од којих 13.892 оних који су возили под утицајем алкохола, речено је на данашњој конференцији за новинаре поводом почетка превентивне кампање "Нити једна чаша прије вожње!", која ће трајати до 31. јануара.
Алкотест - Фото: илустрација
АлкотестФото: илустрација


Ову кампању, чији су циљеви смањење броја оних који возе под утицајем алкохола и повећање безбједности саобраћаја, реализују Министарство саобраћаја и веза Српске, Министарство унутрашњих послова /МУП/ Српске, те Републичка Агенција за безбједност саобраћаја.

Организатори су и Ауто-мото савез Српске, Институт за јавно здравство Републике Српске, Инспектопрат Републике Српске, јединице локалне управе и компанија "Молсон корс" као стратешки партнер.

Директор Агенције за безбједност саобраћаја Српске Милија Радовић рекао је данас новинарима у Бањалуци да кампања има за циљ скренути пажњу јавности на чињеницу да предстојећи новогодишњи, божићни и други празници доносе повећано конзумирање алкохола, због чега је важно утицати на свијест возача да под утицајем алкохола не сједају за волан.

"Количина од 0,5 промила алкохола у крви или двије чашице жестоког пића повећава ризик од настанка саобраћајне незгоде за два пута", навео је Радовић.

Радовић је истакао да ће порука о опасностима вожње под дејством алкохола бити пренесена у свим локалним заједницама у Српској путем специјализованог комби возила за оглашавање, билборда, летака, спотова и џинглова.

"На овај начин желимо пренијети поруку да вожња и алкохол не иду заједно и апел свима - `Прославимо одговорно, нити једна чаша прије вожње!`", рекао је Радовић.

Главни инспектор Полиције у јединици за безбједност саобраћаја Министарства унутрашњих послова Републике Српске Горан Шмитран подсјетио је да је од 15. децембра 2017. године до краја јануара ове године евидентирано 23 погинулих, 81 тешко повријеђено лице и 389 са лакшим повредама.

"За 11 мјесеци ове године смртно је страдало 112 лица у 104 незгоде и повријеђено 586 лица у 496 саобраћајних незгода. То је једна бројка која у сваком случају захтијева адекватан одговор како превентивно, тако и репресивно", рекао је Шмитран.

Он је рекао да су припадници МУП-а Републике Српске за 11 мјесеци ове године из саобраћаја искључили 17.890 возача, од којих 13.892 оних који су управљали возилом под утицајем алкохола.

Шмитран је прецизирао да су 9,55 одсто од свих незгода проузроковала лица која су возила под утицајем алкохола.

Генерални секретар Ауто-мото савеза Републике Српске Ранко Бабић апеловао је на возаче да, уколико буду конзумирали алкохол током празника, користе алтернативни превоз, јер је алкохол један од најчешћих узрока саобраћајних незгода, нарочито оних са најтежим посљедицама.

"Временски услови су лоши, зима је, уз то превише алкохола, мање пажње, смањену видљивост, малу већу брзину и саобраћајна незгода је неминовна", упозорио је Бабић.

Шеф градског Одсјека за саобраћај Славко Давидовић рекао је да је град Бањалука до сада активно подржавао и да ће и даље подржавати све кампање и активности из области безбједности саобраћаја.

"Многобројне иснституције које су се данас овдје окупиле показују наше чврсто опредјељење да се ухватимо у коштац са проблемом који се зове безбједност, односно небезбједност саобраћаја", рекао је Давидовић.

Директор компаније "Молсон корс" за БиХ Младен Мамић каже да и ове године подржавају кампању која је усмјерена на подизање свијести возача како би што мање њих возило под дејством алкохола.

Он је рекао да је "Милсон корс" компанија из пиварског сектора и да је њихова дужност да апелују на возаче да не конзумирају алкохол прије него што сједну за волан.