latinica  ћирилица
14/12/2018 |  14:15 ⇒ 14:26 | Аутор: СРНА

Ђурић: Тзв. војска - окупациона оружана формација

Одлука о формирању војске самопроглашеног Косова представља акт против мира и чин политичке агресије на Србију с циљем насилног одвајања дијела територије и стварања такозване независне републике на цијелом подручју јужне српске покрајине, рекао је директор Канцеларије Владе Србије за Космет Марко Ђурић.
Марко Ђурић - Фото: РТРС
Марко ЂурићФото: РТРС

Ђурић је поручио да ће Србија реаговати на кршење међународног права, чиме је створена илегална окупациона формација на територији Србије, а чији је противправни и сеператистички карактер недвосмислен.

"Председник Србије заједно са Владом и надлежним службама ће предузимати целисходне и потребне, Уставом и законом утврђене кораке ради очувања мира, безбедности и опстанка нашег народа на Космету", рекао је Ђурић на ванредној конференцији за новинаре.

Према његовим ријечима, формалноправне опције које су државном руководству на располагању укључују и проглашење окупације на дијелу територије, као и различите облике употребе оружаних снага, о чему одлуку у складу са Уставом и законима може донијети предсједник Републике и други надлежни органи.

Ђурић је напоменуо да грађани Србије никада неће заборавити улогу и подршку које су неке од западних земаља пружиле Приштини у формирању такозване војске Косова, а које су претходно извршиле агресију на земљу и убиле на хиљаде цивила, али ни подршку пријатеља Србији.

Скупштина самопроглашеног Косова усвојила је данас сет од три закона којима се омогућава трансформација косовских безбједносних снага у такозвану војску самопроглашеног Косова.