latinica  ћирилица
14/12/2018 |  15:47 | Аутор: СРНА

Одлука Приштине - највећа пријетња регионалном миру

Влада Србије оцијенила је да данашња одлука приштинских власти, која води ка трансформацији Косовских безбједносних снага /КБС/ у такозвану војску Косова, представља највећу до сада пријетњу Приштине регионалном миру.
Влада Србије (Фото: BETAPHOTO/VLADA SRBIJE) -
Влада Србије (Фото: BETAPHOTO/VLADA SRBIJE)

Влада Србије осудила је ову одлуку и поручила да ће наставити да указује свим међународним актерима да власти самопроглашеног Косова потпуно игноришу принципе међународног права.

"Ова одлука Приштине изазива велику забринутост и представља грубо кршење принципа међународног права, пре свега Резолуције 1244 Савета безбедности УН. Чин трансформације КСБ-а у такозвану војску Косова само је најновији драстичан показатељ колико су једнострани потези Приштине у супротности са основним вредностима демократских друштава", саопштено је из Владе Србије након данашње сједнице.

Из Владе Србије поручили су да ће, заједно са предсједником Србије, континуирано пратити ситуацију у јужној покрајини и све даље одлуке доносити у консултацијама и заједно са предсједником Републике.

"Србија остаје чврсто опредељена за мир и стабилност у целом региону и све наше активности биће усмерене на њихово очување", наводи се у саопштењу.