latinica  ћирилица
14/12/2018 |  16:10 ⇒ 20:00 | Аутор: РТРС

Братунац: Служен парастос за 109 Срба убијених у Бјеловцу

У селу Бјеловац, код Братунца, обиљежена је 26. годишњица убиства 109 Срба из овог краја. У сребреничке затворе тада је одведено десетине цивила, а село, након што је опљачкано, до темеља је спаљено.

Већина мјештана убијена је или испред кућног прага или у засједи док су покушавали да пребјегну на другу обалу Дрине, у Србију. Славки Матић муслимани из Сребренице убили су двије кћерке и мужа.

"Данас се осјећам исто као онај дан кад сам их нашла мртве. Убијали су жене, дјецу, старце који нису имали оружје", прича Матићева.

Крсто Ранкић очевидац ових догађаја, тог дана бранио је село. Били су, каже, опкољени са свих страна и у немилости непријатеља.

"Одбрана је била слаба, убили су све што се мицало, Насер Орић је командовао акцијом", каже Ранкић.

Бјеловац је очигледан примјер некажњеног злочина, поручују из Борачке организације Братунац.

Небојша Лукић, предсједник Борачке организације општине Братунац истакао је да послије 26 година смо свједоци да злочини нису добили епилог.

Након Бјеловца у Подрињу су током зиме 1992. и 1993. години услиједили многобројни напади такозване армије РБиХ из Сребренице на небрањена села Кравицу, Сикириће и Скелане. Села су спалили, а мјештане убијали.