latinica  ћирилица
14/12/2018 |  19:25 ⇒ 20:21 | Аутор: РТРС

Саслушан Химзо Селимовић због ратних злочина над Србима у Горажду

Бивши директор Дирекције за координацију полицијских тијела БиХ, и кандидат за замјеника директора Федералне полиције, Химзо Селимовић саслушан је у Тужилаштву БиХ, као осумњичени у предмету ратног злочина над Србима у Горажду, сазнаје наша телевизија. Осумњичена су још четворица Бошњака, активних припадника Оружаних снага БиХ и МУП-а Кантона Сарајево.

РТРС сазнаје да је вршилац дужности главног тужиоца БиХ Гордана Тадић одбила да потпише налог за њихово хапшење, иако СИПА, по налогу Тужилаштва, Србе хапси у идентичним ситуацијама.

У два дана, Тужилаштво БиХ демонстрирало је различите аршине у поимању правде.

Србе осумњичене за ратни злочин с лисицама на рукама доводе на саслушање док Бошњаци попут Химзе Селимовића, чије је хапшење тражио поступајући тужилац, ушетају у Суд, дају изјаву и врате се кући.

"Ако би поредили с оним за шта су јуче Срби хапшени, они нису требали бити ухапшени на такав начин, а Химзо Селимовић с обзиром на позицију коју има је требао бити ухапшен, и данас да се тражи одређивање мјере притвора, управо ти двоструки аршини шире страх међу Србима", рекао је Милорад Којић, директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих Републике Српске.

Химзо Селимовић у рату је био високорангирани официр војне безбједности у Горажду. Сумњичи се да је учествовао у затварању те психичком и физичком злостављању заробљених српских цивила и војника из Чајнича, Рудог и других мјеста, у подрумским просторијама зграде ЗОИЛ-а у Горажду.

"Селимовић (Химзо) ми је опсовао мајку. Рекао ми је да би ме најрадије заклао и да му нема ништа теже него што ме мора пустити на размјену. Након тога ме је 15 до 20 минута физички злостављао", испричао је свједок догађаја.

Осим Селимовића, осумњичени су Ћамил Рамић инспектор МУП-а Кантона Сарајево, Мехмедалија Топаловић те двојица активних официра Оружаних снага БиХ Рамиз Мићивода и Мустафа Стовараг. На терет им се ставља злостављање, мучење и премлаћивање.

"Доле нас је највише малтретирао и тукао Стовраг Мустафа, иначе пријератни припадник полиције у Чајничу", потврдио је Његош Машић, заробљени припадник Војске Републике Српске из Чајнича.

У којој мјери је бх. правосуђе селективно показује примјер једног од осумњичених, Рамиза Мићиводе.

Овај пуковник Оружаних снага почетком седмице био је ухапшен због злоупотребе положаја, али када треба дати исказ о злочинима над Србима в.д. главни тужилац Гордана Тадић не одобрава хапшење. И када је ријеч о притвору, та мјера је резевисана само за Србе, каже Којић.

"И онда дођемо до краја, до изрицања пресуда, Бошњаци се ослобађају или се осуђују на казне затвора испод законског минимума. С друге стране, када је у питању квалификација кривичног дјела, Србима се ставља на терет злочин против човјечности да би се могли осудити на дуготрајне казне. Такво правосуђе не треба никоме", категоричан је Којић.

Вишегодишња истрага о злочинима над Србима у Горажду није утицала на каријеру Химзе Селимовића.

Напротив, успињао се са мјеста комесара сарајевске полиције до директора Дирекције за координацију полицијских тијела БиХ.

С обзиром на то да је миљеник бошњачких структура лако се може десити да умјесто на оптуженичку клупу, Селимовић буде именован за замјеника директора федералне полиције.