latinica  ћирилица
15/12/2018 |  15:33 ⇒ 20:36 | Аутор: РТРС

Живот с церебралном парализом тежак, али лакши уз роботски асистирану рехабилитацију

Живот са церебралном парализом је тежак, како за оне који је имају, тако и за њихове најближе. Правог малог борца који се од првог удисаја лавовски бори за сваки дрогоцјени корак пронашли смо у Бањалуци. Ово је прича петогодишње Николије Косић.

Први сусрет с нама за Николију је био тежак. Мислила је да смо доктори. Али као и свако дијете брзо се ослободила и питала када ће бити на телевизији. А када причате с њом, утисак је да Николија има барем 10 година.

Церебрална парализа је стање непрогресивних, али промјењивих моторних оштећења до који долази усљед оштећења мозга током трудноће или послије порођаја. Вишеструки хендикеп често подразумијева лошу контролу мишића, укоченост, парализу и сметње у говору.

"Сазнање да имамо дијете са церебралном парализом је јако тешко. Међутим, ми смо се ухватили у коштац са тим. Постоје различите дијагнозе ове болести - од дјеце која леже у кревету као биљке, до дјеце која су ментално здрава иду у вртић, школе, завршавају факултете", каже Николијина мајка Тијана.

Николија је старији близанац. А она и њен брат Немања рођени су почетком седмог мјесеца трудноће. И док се Немања опоравио и функционише као свако друго дијете, Николија је, и поред великог залагања и труда, имала мање среће.

Николији је потребно и до пет сати вјежбања дневно. Наше здравствене установе не пружају ту могућност, па су родитељи након обуке они на које пада највећи терет. Сваки дан послије ручка, Тијана и Николија улазе у, како кажу, "њихов кавез" у којем се боре за сваки корак.

"То је једна велика борба, живот се промијени за 360 степени. Буквално, стално вјежбамо јер стремимо ка циљу да оспособимо Николију да може самостално да се креће", прча Тијана.

Мајчинске безусловне љубави никада не мањка. Зато Тијана полаже наду у роботски асистирану рехабилитацију. У иностранству сат времена ове терапије кошта и до 160 евра.

"Али, то није само терапија. То је и одлазак и живот тамо гдје се одлучимо да извршимо терапију, тако да смо се јако обрадовали што је покренута прича везана за тај локомат и роботику", истиче Тијана.

Доктор Габријела Мирковић, субспецијалиста дјечје физијатрије истиче да постоје бројна научна и стручна истраживања у свијету која су доказала ефикасност овог вида рехабилитације. Уз њу је бржи опоравак, а самим тим и бољи крајњи исход рехабилитације што води у побољшан квалитет живота пацијената.

23. децембра, по девети пут, биће организована хуманитарна акција „С љубављу храбрим срцима“ у оквиру које се прикупљају средства за набавку уређаја за роботски асистирану рехабилитацију дјеце с поремећајима кретања.
Хуманитарни број 1411 можете звати до 7. јануара наредне године.