latinica  ћирилица
16/12/2018 |  15:18 ⇒ 17/12/2018 | 11:25 | Аутор: РТРС

Извршни комитет: СНСД-у осам министарстава и премијер (ФОТО)

У Бањалуци је одржана сједница Извршног комитета Савеза независних социјалдемократа. Најјача парламентарна странка дефинисала је оквире дјеловања у будућој Влади Републике Српске и Савјету министара. Пружена је пуна подршка мандатару Радовану Вишковићу, а Зоран Тегелтија биће приједлог ове странке за новог предсједавајућег Савјета министара.

Осим предсједника СНСД-а Милорада Додика, сједници су присуствовали потпредсједници странке Жељка Цвијановић, Небојша Радмановић, Радован Вишковић и Никола Шпирић, те генерални сектар Лука Петровић.

Додик је рекао да ће СНСД у новој Влади имати осам министара и предсједника, док ће остали ресори бити подијељени на ДНС, новоформирану странку Недељка Чубриловића и Социјалистичку партију, а по једно министарство добиће Уједињена Српска и НДП.

Додик је истакао да ће у новој Влади на мјесту министра унутрашњих послова остати Драган Лукач, Антон Касиповић на мјесту министра правде, Златан Клокић на мјесту министра за европске интеграције и међународну сарадњу (раније Министарство зе економске односе и регионалну сарадњу), а Сребренка Голић на мјесту министра грађевинарства.

Он је навео да би нови министар финансија требало да буде Зора Видовић, пољопривреде Борис Пашалић, здравља Ален Шеранић, док ће Срђан Рајчевић бити на челу новоформираног министарства које ће се бавити информационим технологијама.

Додик је рекао да их је данас мандатар упознао и са својим експозеом, односно платформом за формирање и рад Владе.

- Бавићемо се развојним питањима, имајући у виду да се буџет стабилизовао у овој години и да може да преузме и буде ликвидан и у наредној години. Желимо учинити све да до краја идуће године можемо констатовати да смо просјечну плату подигли на 1.000 КМ - рекао је он.

Додик је истакао да власт у Српској жели да настави са изградњом путева, те би до половине наредне године требало да буде договрена градња ауто-пута од Добоја до Модриче, Брчког, Бијељине и све до Дрине.

Он је нагласио да од 1. јануара иде повећање плата за просвјетне раднике и наставно особље од осам одсто, али и да ће дио повећања бити и за полицију.

Сједница Извршног комитета СНСД-а (Фото: РТРС)

Говорећи о Савјету министара, Додик је поновио да СНСД није званично разговарао ни са једном политичком партијом из Федерације БиХ, осим да ХДЗ-ом.

- Рекли смо да ХДЗ, у име нас, заједно изврши консултације које су резултирале чињеницом да је формиран колегијум Представничког дома парламента БиХ и тиме створени услови да можемо ући у процес избора Савјета министара. Већ сутра имамо консултације и вјерујемо да управо та манифестована већина, која стоји иза колегијума Представничког дома, може бити већима и за избор Савјета министара. Ми желимо да то брзо иде - рекао је Додик и додао да СНСД не прави никакву званичну коалицију, већ да наступају као Република Српска.

Он је навео да је СНСД задовољан чињеницом да у Дом народа Парламентарне скупштине БиХ иде са четири делегата, те да је њихов кандидат за колегијум Дома народа Никола Шпирић.

Додик је додао да је на сједници Извршног комитета било ријечи и о изборима који ће бити одржани у локалним заједницама.

Подсјећамо, мандатар Радован Вишковић сутра ће послницима у Народној скупштини предочити свој експозе и представити састав нове Владе. Њу би, осим осам СНСД-ових министара, требало да чине три министра из Социјалистичке партије, два ДНС-ова и по један из НДП-а, Уједињене Српске и Демократске партије, која је у оснивању. Из СНСД-а очекују подршку 57 до 60 посланика.