X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Лутер
16/12/2018 |  17:37 ⇒ 17/12/2018 | 09:08 | Извор: СРНА

Додик: БиХ заказала по питању мигрантске кризе

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик сматра да је БиХ потпуно заказала када је у питању мигрантска криза и да нема механизам за борбу против тога.

-У БиХ тренутно има око 4.000 миграната који су смјештени на различитим локацијама. Ми не знамо гдје су они, а политика Европе која се односи на мигранте задире у стабилност Европе и покушавају да мигранте смјесте у додирне земље - рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Додик је рекао да је аустријски канцелар Себастијан Курц прије неколико мјесеци понудио финансијску помоћ земљама, које граниче са ЕУ и које прихвате да формирају кампове за мигранте.

- Залагаћу се да сваку финансијску помоћ одбијемо са становишта обавеза да прихватимо мигранте. Ова клацкалица предуго траје. Мигранти су озбиљан безбједносни, социјални, здравствени и комуникацијски проблем - рекао је Додик.

Он каже да БиХ, оваква каква је, нема механизме да одговори на то питање.

- Потрудићу се да покушамо наћи неке одговоре у Предсједништву - рекао је Додик.

Он је додао да је Предсједништво БиХ имало на дневном реду питање миграната, које је "веома аљкаво" припремљено, при чему је предсједавајући Савјета министара усмено представио ситуацију од љетос, што говори о томе како се тамо тај посао обавља.