latinica  ћирилица
17/12/2018 |  08:00 ⇒ 21:08 | Аутор: СРНА

Савјет безбједности о Косову; Србија тражи демилитаризацију

Савјет безбједности УН ће, на захтјев Србије, засједати поводом одлуке Приштине о формирању такозване војске Косова.

На сједници би требало да говори предсједник Србије Александар Вучић, који је раније изјавио да формирање такозване војске Косова представља најгрубље кршење Резолуције 1244 Савјета безбједности и да је тиме угрожен мир и безбједност на читавом Балкану.

Вучић је истакао да ће на сједници Савјета безбједности рећи истину о томе колико је Србија труда и енергије уложила за компоримис са Приштином и колико други то нису жељели.

"Србија је испунила све ставке Бриселског споразума, Приштина ниједну. Формирањем такозване војске Косова, прекршен је низ споразума. О таквим потезима званични Београд упозорио је целу међународну заједницу, пет сталних чланица Савета безбедности, десет осталих и Генералну скупштину УН", рекао је Вучић и додао да ће то још једном поновити у Њујорку.

На интернет страници Савјета безбједности УН саопштено је да ће на данашњој сједници бити разговарано о резолуцијама УН о Косову, међу којима је и 1244 о међународном цивилном и војном присуству на Косову и оснивању Унмика.

На дневном реду наћи ће се Резолуција 1160 о ембаргу на оружје СР Југославије због стања на Косову, Резолуција 1199 о ситуацији на Косову, те Резолуција 1239, која позива на приступ УН и хуманитарног особа у остале дијелове СР Југославије.

Шеф Мисије Србије у УН Милан Милановић послао је 14. децембра писмо предсједнику Савјета безбједности УН у којем захтијева хитан састанак Савјета због одлуке Приштине да Косовске безбједносне снаге преиначи у војску самопроглашеног Косова, што представља кршење Резолуције 1244 из 1999. године.

Повезане вијести:

Вучић: Борићу се!

Вулин: Вучићеве аргументе у Савјету безбједности нико неће моћи да оспори

Дачић: Поштовати Резолуцију 1244 и демилитаризовати Космет

Харадинај одбио Брисел: Прошло је то вријеме

Чепурин: Запад ће покушати да сакрије бахатост Приштине