latinica  ћирилица
17/12/2018 |  08:18 | Аутор: ТАНЈУГ

Адвокати Гадафијеве породице са списку бранилаца Суда за ОВК

На списку бранилаца Специјалног суда за злочине на КиМ за сада 118 адвоката. Међу њима и они чији су клијенти били чланови Гадафијеве породице, пишу "Новости".

Лист наводе да су многи од њих учесници процеса који су вођени пред Међународним судом за бившу Југославију у Хагу, попут Американца Грегорија Гаја Смита, једног од бранилаца генерала Момчила Перишића, који је у Шевенингену ослобођен за злочине у БиХ и Хрватској.

Бранио је и једног од команданата ОВК Идриза Баљаја који је у Хагу ослобођен, заједно са Рамушем Харадинајем.

Британски адвокат израелског порекла Николас Кауфман бранио је велики број познатих личности, међу којима су дјеца убијеног либијског предсједника Гадафија - Саид и Ајша, као и потпредсједник Демократске Републике Конго Жан Пјер Бемба, који је у Хагу осуђен за 18 година затвора за убиства, силовања и пљачке које су починили војници под његовом командом 2002. и 2003. године.

Кауфман је савјетовао и команданта највећег тајног затвора Црвених Кмера, Каинг Гуенк Еава, осуђеног на доживотну робију.

Британац Бенатан Џоел одбранио је ученика из Лондона Ерола Инцедала, оптуженог за припрему тероризма у Лондону, а у једном о текстова о њему написано да "готово да није било значајног суђења за тероризам у којем се Џоел није појавио".

"Новости" пишу да адвокати са списка долазе из Србије, Албаније, САД, Велике Британије, Шведске, Канаде, Македоније, Италије, Холандије и других земаља и да се на списку налази 28 бранилаца из Србије.

У Адвокатској комори рекли су да су се за сада пријавила 33 из централне Србије, да ће их бити још, као и да се неки захтјеви и даље испитују.

Наводи се и да су сви адвокати морали да се изјасне да ли се "специјализују" за случајеве одбране оптужених или за заступање жртава, као и да су се готово сви браниоци Албанци са Косова изјаснили да желе да буду у тиму одбране, док су адвокати из Србије махом изабрали да буду заступници жртава, али има и оних који су заокружили обје опције.