latinica  ћирилица
17/12/2018 |  09:58 | Аутор: СРНА

Вулин: Вучићеве аргументе у Савјету безбједности нико неће моћи да оспори

Министар одбране Србије Александар Вулин изразио је увјерење да нико неће моћи да оспори аргументе које ће предсједник Србије Александар Вучић изнијети вечерас на хитној сједници Савјета безбједности УН о Косову и Метохији.
Александар Вулин - Фото: ТАНЈУГ
Александар ВулинФото: ТАНЈУГ

Вулин је оцијенио да ће велике силе заузети уобичајени став, али да су аргументи на страни Србије.

"Са предсједником Вучићем је веома тешко да разговарате када разговарате аргументима. Његови аргументи су необориви. Очекујем да ће велике силе завршити уобичајеном флоскулом `ми смо признали Косово и тиме је ствар ријешена` и да неће моћи да оспоре ниједан аргумет предсједника Вучића", рекао је Вулин за Радио-телевизију Србије.

Он је изразио захвалност Русији и Кини које су подржале Србију и омогућиле јој да се чује њен глас.

Вулин каже да је формирање војске самопроглашеног Косова у супротности са мандатом који има Кфор, али да то неће утицати на сарадњу Србије која има редовне консултације са Кфором и имаће мјешовите патроле.

"Очекујемо да Кфор разоружа ту војну формацију. Како би реаговали да се појави нека паравојна формација на сјеверу Косова, колико би им минута требало тада да реагују?", упитао је Вулин.

Он је поручио да је "врхунски интерес" Србије мир, стабилност и економски напредак региона.

"Стратегија ЕУ према Приштини до сада је била стратегија шаргарепе. Време је да Брисел уместо шаргарепе понуди штап, а то значи да ако кажу да Приштина не укине таксе онда неће бити Споразума о стабилизацији и придруживању, ако не буде формирана заједница српских општина, неће бити визне либерализације. Док год се то не деси, не може се очекивати напредак", оцијенио је Вулин.