latinica  ћирилица
17/12/2018 |  12:54 ⇒ 14:48 | Аутор: СРНА

Вишковић: Влада ће наставити да ради на јачању Српске (ВИДЕО)

Мандатар за састав нове владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је у Народној скупштини Српске да је Влада на чијем челу је била Жељка Цвијановић остварила запажене резултате у сложеним политичким, економским и међународним околностима, а да ће опредјељење нове владе бити да настави са свим успјешним активностима на јачању Републике Српске.
Радован Вишковић - Фото: РТРС
Радован ВишковићФото: РТРС

Вишковић је рекао да ће опште околности дјеловања нове владе, посебно када је ријеч о политичким односима у Српској, те односима са институцијама на нивоу БиХ, бити неупоредиво повољније него у претходном периоду, чиме ће се новој влади отворити шири простор да се примарно фокусира на економски просперитет Републике Српске.

"Наш заједнички циљ и задатак јесте јака, стабилна, просперитетна Република Српска, са пуним, дејтонским институционалним капацитетима, са којима ће бити у стању адекватно одговорити на све захтјеве њених грађана", нагласио је Вишковић, излажући Програм Владе Републике Српске за период 2018-2022. година.

Он је нагласио да то не значи да на том путу неће бити сусретања са бројним потешкоћама и изазовима, али позитивни трендови које биљежи Република Српска дају за право да чврстој вјери да ће будуће вријеме бити обиљежено даљим позитивним кретањима и економским напретком.

Вишковић је подсјетио да је Цвијановићева, представљајући Програм рада Владе Републике Српске за мандатни период 2014-2018. година, истакла да је стопа привредног раста мјера успјеха Владе.

"Стопе реалног раста бруто домаћег производа су од 2015. до 2017. године износиле 2,8 одсто, 3,5 одсто и 3,1 одсто, а процјене за 2018. годину су 3,6 одсто. Да је Влада Цвијановићеве у потпуности испунила постављени циљ, доказује и чињеница да је већ 16 квартала узастопно остварен реални раст бруто домаћег производа, односно у мандатном периоду претходне Владе није било квартала у коме је забиљежено реално смањење бруто домаћег производа", навео је Вишковић.

Он је истакао да је први пут у 2017. години номинални бруто домаћи производ износио преко 10 милијарди КМ.

"Покривеност увоза извозом је у мандату претходне Владе кретала се између 60 и 71 одсто, уз повећање учешћа извоза у бруто домаћем производу на 35 одсто. Тржиште рада и незапосленост је била одредница свих политика претходне Владе Републике Српске и због тога је посебно важно истаћи веома значајне резултате у овој области", нагласио је Вишковић.

Број запослених, навео је он, први пут у Републици Српској премашио је 260.000.

"Анкетна стопа запослености од 38,7 одсто, те анкетна стопа незапослености од 17,2 одсто су најбоље вриједности од када се ови показатељи мјере у Републици Српској", рекао је Вишковић.

Од фискалних показатеља, додао је он, учешће јавног дуга у бруто домаћем производу је са 46,7 одсто 2015. године, смањено на 39,4 одсто на крају 2018. године, док је учешће укупног дуга у бруто домаћем производу са 57,3 одсто 2015. године смањено на 51,3 одсто на крају 2018. године.

"Све наведено јасно указује да је Влада Цвијановићеве веома успјешно одговорила свим економским, фискалним, а посебно политичким изазовима који су јој се нашли на путу. Уједно, новој влади Републике Српске остављен је много бољи економски, фискални и политички амбијент, који захтијева да наставимо да радимо веома предано и додатно унапређујемо све оне области које ће првенствено побољшати живорни стандард сваког човјека у нашој Републици", нагласио је Вишковић.

Према томе, нагласио је он, ови показатељи представљају и полазну основу за рад нове владе, а у предстојећем периоду је потребно акценат са фискалних политика, пребацити на структурне реформе.

"Фискалне политике су, ипак, ограниченог домета, а посебно у сложеним економским и фискалним околностима, гдје Република Српска има под непосредном контролом само један дио фискалне политике, њене могућности и домети су у значајној мјери умањени", нагласио је Вишковић.

Он сматра да тренутна и економска и фискална позиција Републике Српске, а посебно политичка позиција, омогућава да пажња буде усмјерена првенствено на структурне реформе, а све са циљем унапређења конкурентности и побољшања продуктивност привреде Републике Српске.

"На свим политикама које нова влада Републике Српске буде проводила, заједнички ћемо радити са пословном заједницом и синдикатом, те свим другим категоријама нашег друштва, на које се предложене политике буду односиле како би обезбједили широк консензус свих заинтересованих", нагласио је Вишковић, износећи експозе.

Он је рекао да постоје препреке и изазови које је потребно отклонити у наредном периоду, како би унаприједили конкурентност и побољшали продуктивност привреде Републике Српске, што је кључно за побољшање економског статуса сваког појединца.

"Примјера ради, дугорочно посматрано, ништа нам не значи да повећавамо плате због недостатка кадра, а онда нам због неадекватног образовања само додатно пада продуктивност. Хоћу да кажем да мјере морају бити системске и добро припремљене, са јасним циљем дјеловања и унапријед дефинисаним резултатима који се желе постићи", истакао је мандатар за састав нове владе Српске.

С тим у вези, нагласио је он, кључне препреке које смо идентификовали и на чијем отклањању ће бити акценат нове владе Републике Српске су низак ниво конкурентности и продуктивности привреде, фискално преиздашан здравствени сектор који акумулира неизмирене обавезе, затим неефикасан јавни сектор, неусклађеност образовања и тржишта рада са израженом структурном незапослености, те неодржива демографска слика Републике.

Вишковић је рекао да се, на основу идентификованих препрека, кључне реформске области у фокусу нове владе Републике Српске односе на повећање конкурентности и продуктивности привреде Републике Српске са циљем повећања плата, одржив здравствени систем, те ефикасан укупан јавни сектор,

Кључен реформске области биће и образовни систем и тржиште рада прилагођени потребама привреде, побољшање демографске позиције Републике Српске, затим истраживање, развој, иновације и дигитална економија, те европске интеграције, регионална и међународна сарадња, навео је он.

"Желим да нагласим да је заштита људских права и безбједност наших грађана наш приоритет који је укључен у све наше политике и зато га нећемо посебно издвајати", рекао је Вишковић.

Он је истакао да заштита људских права подразумијева борбу против криминала и корупције, инсистирање на убрзању судских поступака, посвећеност људским и мањинским правима, осјетљивим групама и социјалној инклузији, те навео да ће посебно инсистирати на залагању за мир, стабилност и безбједност.

"Такође, популација омладине, пензионера, инвалида и борачке категорије су категорије становништва према којима ће се и нова Влада Републике Српске односити са посебном пажњом и уважавањем", рекао је Вишковић.

Он је нагласио да ће кроз све политике које буде радила ова влада инсистирати на трипартитном социјалном дијалогу и одлуке о кључним политикама ће бити доношене заједно процесом консултација, али ће исто тако тражити одговорност од свих партнера у социјалном дијалогу.

"Реализацијом планираних политика, желимо обезбиједити додатну економску, фискалну и финансијску стабилност Републике, а тиме и дугорочно побољшање положаја свих категорија друштва", рекао је Вишковић.

Вишковић: Посебна пажња ефикасности јавног сектора

Мандатар за састав нове владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је данас у Народној скупштини Републике Српске да ће посебна пажња владе Српске за мандатни период 2018-2022. година бити посвећена ефикасности укупног јавног сектора.

"Намјера нам је да укупан јавни сектор учинимо ефикаснијим и ефективнијим, јавна предузећа профитабилним извором буџетских прихода, те да промијенимо структуру јавне потрошње, смањујући текућу потрошњу у правцу повећања капиталних издатака", рекао је Вишковић излажући Програм Владе Републике Српске за мандатни период 2018-2022. година.

Он је додао да ће измјена структуре буџетске потрошње и стварање фискалног простора за повећање јавних инвестиција бити реализовано спровођењем низа мјера које ће имати за посљедицу смањење учешћа потрошње на плате, праведнију и ефикаснију расподјелу подстицаја и укупних социјалних давања, те нову политику обезбјеђења потребног финансирања.

"С тим у вези, успоставићемо Регистар запослених у јавном сектору, укључујући и здравствени систем, а циљ је да се истим обухвате сви запослени у Републици Српској који плату примају из јавних средстава, ради стварања јединствене евиденције броја запослених и транспарентнијег коришћења буџетских средстава за лична примања запослених", навео је Вишковић.

Он је додао да ће, с циљем ефикасније и ефективније употребе јавних средстава, бити успостављен Регистар подстицаја, који ће обухватити подстицаје на свим нивоима власти у Републици, те Регистар социјалних давања, како би се извршила праведнија расподјела и боље "циљање" свих буџетских давања.

"Као што сам претходно већ истакао, тржиште капитала и тржиште новца Српске су у претходних седам година били значајан извор за обезбјеђење финансирања и подршку ликвидности Буџета Републике Српске кроз дужничке хартије од вриједности", истиче Вишковић.

Према његовим ријечима, са циљем додатног унапређења тржишта капитала и тржишта новца, те потребе измјене начина на који се ствара јавни дуг, а стављајући приоритет на изворе који имају мању цијену и прилагодљивије услове, Влада Српске ће у наредном периоду посебну пажњу посветити неопходним измјенама законске регулативе, а на тај начин ће се омогућити бржа и јефтинија, нова политика обезбјеђења потребног финансирања.

Вишковић је додао да ће се повећање ефикасности јединица локалне самоуправе спроводити у складу са потребама које искажу јединице локалне самоуправе преко Савеза општина и градова Српске.

"Оно на чему ћемо засигурно радити у наредном периоду односи се на флексибилније процедуре код усвајања ребаланса буџета јединица локалне самоуправе, флексибилност по питању оснивања потребних, нових установа и институција на локалном нивоу и питања запошљавања људи у истим, омогућавања флексибилности у трошењу средстава чије је трошење различитим законским прописима намјенски одређено, рјешавању питања титулара имовине, питањима из Закона о уређењу простора и грађењу и бесплатног приступа подацима Републичке управе за геодетске и имовинско-правне односе Српске, те посебно на проблем везан за нормирање броја службеника у јединицама локалне самоуправе у складу са бројем становника на територији исте", навео је Вишковић.

Он је додао да ће посебна пажња Владе Српске у наредном мандатном периоду бити усмјерена на реформу јавних предузећа.

"Реформу јавних предузећа подијелићемо у три сегмента: јавна предузећа која оптерећују или захтјевају додатна средства из Буџета Републике, чију реформу морамо спровести без одлагања, комунална јавна предузећа у власништву јединица локалне самоуправе, чије реформисање је потребно хитно започети од јединица локалне самоуправе, уз партнерство са Владом Српске, те стратешка јавна предузећа од којих се очекује да буду изузетно профитабилна и буду један од извора прихода Буџета Републике, чија реформа мора да буде пажљиво спроведена у циљу ефикаснијег и продуктивнијег пословања, а све са циљем остваривања значајније добити", навео је Вишковић.

Он је додао да ће нова влада Српске инсистирати да јавна предузећа буду извор за финансирање буџета, а не његови потрошачи.

Вишковић је најавио и обједињавање Агенције за банкарство Српске, Агенције за осигурање Републике, те Комисије за хартије од вриједности Српске, а све са циљем успостављања ефикаснијег и ефективнијег надзорног тијела.

Говорећи о здравственом систему Српске, Вишковић је оцијенио да је кључни проблем тог система фискално преиздашан и нереформисан здравствени сектор, који акумулира неизмирене обавезе, те посебно подјела надлежности између различитих актера у систему, што онемогућава јасно утврђивање пуне одговорности.

"Дефинисањем јасне одговорности свих актера здравственог система првенствено ћемо извршити повезивање сваке здравствене установе са њеним оснивачем, инсистирајући да оснивач и управљач установом преузме пуну одговорност за њено управљање", рекао је Вишковић.

Он је додао да, како би се створили услови за увођење здравствених установа и Фонда здравственог осигурања у трезорски систем пословања, те на тај начин повећала фискална одговорност, потребно је прије тога дефинисати и досљедно спровести мјере које ће "зауставити крварење" здравственог система, односно додатно стварање неизмирених обавеза.

"Влада Српске је у претходном периоду заједно са Свјетском банком урадила анализу неизмирених обавеза здравственог система, али с обзиром да из дана у дан неке здравствене установе повећавају износ неизмирених обавеза, извршићемо поновну инвентуру свих обавеза здравственог система. Након што досљедно спроведемо мјере за засутављање 'крварења' здравственог система и извршимо анализу неизмирених обавеза потребно је дефинисати модел и спровести мјере за измирење неизмирених обавеза у здравственом систему", нагласио је Вишковић.

Он је додао да ће се тек завршетком претходно дефинисаних фаза створити услови за увођење фискалне одговорности и транспарентности у све институције здравственог система, кроз увођење истих у трезорски систем пословања.

"Увођењем фискалне одговорности и транспарентности у здравствени систем, створићемо неопходне услове за спровођење структурних реформских мјера, које ће се заснивати на нормирању и успостављању нове мреже здравствених установа, која ће бити дефинисана у складу са најбољим међународним праксама, те на изналажењу нових модела финансирања здравственог система и дефинисању више 'пакета' здравствене заштите. Намјера нам је да солидарност у систему учинимо праведнијом и да одговорност за систем буде и на појединцу, како би се повећала свијест истих и о потреби превентивног лијечења и очувања здравља", нагласио је Вишковић.

Он је истакао да, иако је реализација појединих фаза реформе здравственог система условљена претходним завршетком неке друге фазе, Влада Српске ће инсистирати на убрзању динамике реализације свих фаза, тражећи од актера система да паралелно раде на свим оним мјерама које је могуће спроводити одмах у 2019. години.

Вишковић је подсјетио да је Влада у области здравственог система уложила значајна средства у претходном периоду, посебно у изградњу болничких капацитета, од чега је посебно издвојио изградњу и реконструкцију Универзитетског клиничког центра Српске у Бањалуци, те Болнице у Бијељини и Болнице "Србија" у Источном Сарајеву.

"У наредном периоду, наше активности ће и даље бити усмјерене на изградњу и реконструкцију нових капацитета у болничком сектору. У току је тендер за изградњу нове болнице у Добоју, а укупна вриједност инвестиције је 80 милиона КМ. У имплементацији је и изградња, реконструкција и опремање техничко-економског блока Универзитетско клиничког центра Српске, вриједности више од 29 милиона КМ, те Пројекат завршетка изградње и опремања Јужног крила Југ један, у износу од 33 милиона КМ", рекао је Вишковић.

Он је додао да је у плану и модернизација Универзитетске болнице у Фочи, реконструкција Болнице Градишка, доградња новог дијела објекта Болнице Зворник, те адаптација, реконструкција и доградња Специјалне болнице за физикалну медицину и рехабилитацију "Мљечаница", Козарска Дубица.

Посебна брига и пажња Владе Српске у претходном периоду била је посвећена популацији пензионера и борачкој полулацији. Иако сам то већ једанпут рекао, желим поново и посебно да истакнем, да ће таква политика бити веома важна одредница и нове Владе Републике Српске", поручио је Вишковић.

Он је нагласио да неће бити смањиван достигнути обим права ни за једно социјално давање.

"Наша политика ће се заснивати на изналажењу реалних и одрживих извора за повећање обима права и њихово боље циљање, посебно на оне кориснике којима је дато право и више него потребно. А наравно, нећемо се либити ни да укинемо право онима која исто нису заслужили или су га злоупотребљавали у претходном периоду", истакао је Вишковић.

Он је најавио да ће нова влада Српске, заједно са удружењима проистеклим из одбрамбено-отаџбинског рата, радити на изради Регистра борачких категорија, те и даље наставити да пружа подршку запошљавању дјеце из категорије породица погинулих бораца.

"У наредном мандатном периоду, покренућемо поново Програм стамбеног збрињавања породица погинулих бораца и ратних војних инвалида од прве до четврте категорије у Републици Српској", рекао је Вишковић.

Он је подсјетио да је овој години Влада Републике Српске донијела одлуку о одобрењу пласмана средстава за унапређење материјалног положаја бораца са навршених 65 година живота кроз мјесечно новчано примање.

"Мјесечно новчано примање је новчана помоћ борцима са навршених 65 година којима стаж осигурања и посебан стаж у двоструком трајању износи 15 или више година, а који нису и не могу бити корисници пензије по пропису из пензијско-инвалидског осигурања, јер не испуњавају прописане услове. Нова Влада Републике Српске ће обезбједити правни основ да би се и у наредним годинама вршила исплата мјесечног новчаног примања", поручио је мандатар.

Како би додатно повећали ефикасност укупног јавног сектора Српске, истиче Вишковић, Влада Српске ће у наредном мандатном периоду посебну пажњу посветити и анализи и ревизији свих пренесених надлежности са Републике Српске на БиХ.

"Наша намјера је да у потпуности поштујемо слово Дејтонског мировног споразума и да радимо на враћању свих надлежности које су нам накнадно одузете. Наставићемо бескомпромисно да бранимо сваку надлежност Републике Српске, а у наредном периоду бићемо посвећени враћању надлежности које су пренесене на БиХ ниво правним насиљем високих представника. Преиспитаћемо власништво над институцијама на нивоу БиХ, које су основане из средстава Републике Српске", истакао је Вишковић.

Потребно унаприједити Закон о раду

Мандатар за састав нове владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је у Народној скупштини Српске да је након двије године примјене новог Закона о раду потребно иновирати и унаприједити законски оквир, те донијети стратегију безбједности, заштите и здравља на раду.

Вишковић је рекао да су му, радећи на изради Смјерница за развој привреде, готово сви привредници, без обзира на привредну грану из које долазе, истицали проблем недостатка квалитетне радне снаге.

"Образовање треба да подстиче иновације, критичко размишљање и предузетништво и да обезбјеђује младима потребне вјештине како би били глобално конкурентни, што је кључни покретач развоја", рекао је Вишковић, излажући Програм Владе Републике Српске за период 2018-2022. година.

Наводећи да је прилагођавање образовања и тржишта рада потребама привреде континуиран процес и да га није могуће спровести у наредне двије или три године, Вишковић је рекао да ће реформа ове области повећати конкурентност и продуктивност привредних субјеката и довести до боље алокацију ресурса који се тренутно улажу у образовање кадра, за којим привреда нема потребу.

На тај начин, нагласио је мандатар, боље образовање и ефикасније тржиште рада смањиће и административне трошкове, као и трошкове обуке коју тренутно имају привредни субјекти, а уједно ће учинити ефикаснијим и ефективнијим укупан систем образовања и тржишта рада.

У области рада и запошљавања и даље основни проблем, сматра мандатар, представљају високе стопа незапослености и економске неактивности радно способног становништва.

Он је указао да и даље постоје приговори пословне заједнице на недовољну флексибилност радног законодавства иако је примјеном Закона о раду из 2016. године дошло до смањења ригидности у поступцима запошљавања, остваривања и заштите права по основу рада, те отпуштања.

У експозеу је наведено да социјални дијалог представника послодаваца и синдиката, нарочито на најнижим облицима организовања, није довољно изражен, што резултира у релативно малом броју закључених колективних уговора на нивоу послодавца и нивоу подручја, области или гране.

Мандатар је подсјетио да је ради утврђивања стања у области примјене Закона о раду, одржано више јавних расправа о његовој примјени, израђен Извјештај о анализи примјене тог закона и да је закључено да ће тај извјештај бити основ за будуће интервенције у закону.

Он је нагласио да ће реформа тржишта рада бити употпуњена реформом Завода за запошљавање Републике Српске, са циљем да се смањи административна оптерећеност Завода јер треба бити у пуној функцији посредовања у запошљавању и спровођења мјера активне политике запошљавања.

Према његовим ријечима, треба осигурати бољу повезаност између мјера за подршку запошљавању и програма социјалних давања. Посебна пажња биће посвећена сређивању евиденција Завода на начин да лица која активно траже посао буду одвојена од оних који су на евиденцији Завода ради остваривања других права, а остваривање права на бесплатно задравствено осигурање пренијети на Фонд здравственог осигурања.

"Предуслов за реализацију ове мјере је измјена Закона о здравственом осигурању Републике Српске", истакао је Вишковић у обраћању посланицима.

У циљу боље повезаности образовања са потребама тржишта рада, уписна политика биће креирана у складу са потребама послодаваца, истакнуто је у експозеу.

"Инсистираћемо на досљедној примјени Закона о средњем образовању и васпитању, који омогућава да у средњим стручним и техничким школама струке и занимања се могу изводити у дуалном систему образовања, у складу са наставним плановима и програмима одређене струке и занимања", нагласио је Вишковић.

Он је навео да је у области високог образовања потребно посебну пажњу посветити побољшању квалитета високог образовања.

Демографска обнова основни национални и полтички циљ

Мандатар за састав нове владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је данас у Народној скупштини Српске да је демографска обнова Републике Српске основни национални и политички циљ.

"Због тога ће кроз све политике нове владе Републике Српске компонента која утиче на бољу демографску слику Републике Српске бити незаобилазан фактор", рекао је Вишковић, излажући Програм Владе Републике Српске за период 2018-2022. година.

Он је истакао да се Република Српска, слично као и све земље окружења, па и европске, суочава са проблемом негативног природног прираштаја и старења становништва.

"Основни проблем Републике Српске је веома ниска стопа укупног фертилитета или проблем недовољног рађања. Додатни изазов представља одлив радне снаге. Свима нам је јасно да не постоје економске или фискалне мјере које могу да компензују оваква негативна демографска кретања. Према томе, кроз све наше политике у наредном периоду, као посебан императив, намеће се потреба побољшања демографске слике Републике Српске", рекао је мандатар у обраћању посланицима.

Он је навео да је намјера нове владе да у наредном периоду посебну пажњу посвети младим људима и мјерама подршке родитељству, те да настави са свим оним политикама које су у претходном периоду утицале на побољшање положаја младих, мјерама усмјереним на усклађивање породичног и професионалног живота.

"Намјера нам је и да заједнички радимо на политикама које ће дугорочно довести до повећања мотивације за останак на подручју Републике Српске, које ће повећати стопу укупног фертилитета у Републици Српској, те на тај начин побољшати демографску слику Републике Српске", истакао је Вишковић.

Другачије речено, економски и фискални услови су потребни услови за краткорочну одрживост, а демографске прилике су непходан услов дугорочну одрживост Републике у сваком смислу.

Дигитализацијом до квалитетнијег живота грађана

Мандатар за састав нове владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је данас у Народној скупштини да дигитализација отвара нове могућности за квалитетнији живот грађана и да ће нова влада бити усмјерена на подршку дигиталној економији и новим технологијама као кључним одредницама које ће омогућити интензивнији и динамичнији привредни раст.

Вишковић је истакао да је информатизација друштва још један у низу изазова који ће услиједи у наредним годинама и да пред Српском крупан, али неизбјежан задатак модернизације административног апарата и кретања према сервисно оријентисаној јавној управи окренутој грађанима и пословним субјектима.

"Намјера ми је да све наше политике почивају на истраживању, развоју, иновацијама и дигиталној економији, односно да буду подржане новим информационим технологијама које ће омогућити њихову ефикаснију и ефективнију реализацију", рекао је Вишковић, излажући Програм Владе Републике Српске за период 2018-2022. година.

Он је истакао да дигитализација отвара нове могућности за квалитетнији живот грађана кроз већи број услуга, јефтиније услуге, доступније информације и знање, те повезивање међу људима.

"Дигитализација доводи и до хуманијег друштва, које пружа могућност активног учешћа у раду свих категорија становништва, посебно мислим на инвалиде и старе. Иако се често везује за технику, дигитализација је много више од тога, јер она пружа шансу и за нова радна мјеста која су боље плаћена. И што је најважније, дигитализација је наша прилика да зауставимо одлив радне снаге", нагласио је Вишковић.

У експозеу је неведено да ће се изградњом националног центра за управљање дигиталним идентитетима у току ове и наредне године стећи услови да сваки грађанин и свака компанија може да обавља послове са државним органима на брз и ефикасан начин, користећи модерна технолошка средства комуникације.

"Али, наш посао се ту не завршава. Ми морамо осмислити и реализовати комплетан нови развојни правац базиран на дигиталној економији, у којем ће наши људи извозити оно чега нам сигурно не мањка, а то су идеје, иновације, софтвер, и све оно што што ћемо објединити под називом `е-Српска`, односно четворогодишњи инвестициони програм којим ће Република подстицати и стратешки подржавати развој електронског пословања", рекао је мандатар у обраћању посланицима.

Он је рекао да ће истовремено бити оснажени институционални капацитети, те у служби информатизације друштва бити запослени најбољи и најквалитетнији људи, спријечен њихов одлазак, а надлежне институције бити подгинуте на виши ниво.

"Информациона безбједност, е-управа, тржиште крипто капитала, само су неки од сегмената развоја информационог друштва који ће бити у функцији економског развоја Републике Српске и ту нам је пријеко потребна сарадња државе, појединца и привреде", навео је Вишковић.

У области пословне дигиталне инфраструктуре, Влада Републике Српске ће уложити максималне напоре у циљу боље повезаности науке и пословне заједнице, те подршци развоју нових технологија и иновативног пословања.

"Путем Инвестиционо-развојне банке Републике Српске омогућићемо веома повољне услове финансирања за увођење нових технологија. Поред тога, пословна заједница се суочава и са недостатком квалитетног, високообразованог кадра, из области информационих технологија. С тим у вези, кроз студентске стипендије и бољи студентски стандард, исказаћемо своју посвећеност и опредјељеност у усмјеравању младих за студирањем у области информационих технологија", нагласио је Вишковић.

У експозеу је наведено да ће у фокусу рада нове владе бити и побољшање квалитета и доступности спорта, те реализација политика у области културе.

"У циљу побошљање квалитета и доступности спорта наставићемо да заједно са јединицама локалне самоуправе улажемо у модернизацију спорта и учинимо га доступнијим свим сегментима друштва, односно да радимо ма његовом омасовљавању. Како би спорт учинили доступнијим, посебно дјеци и младима, инсистираћемо на враћању спорта и спортских секција у школе", рекао је Вишковић.

Нова влада ће помоћи и јачању струковних спортских организација, те инсистирати на успостављању јасних критеријума за финансирање спортских организација и манифестација, те повећању износа средстава који се издвајају за спорт.

"У наредном мандатном периоду донијећемо и нови Закон о спорту, којим ћемо на дугорочан начин ријешити питање организације и финансирања спорта, првенствено оног професионалног", рекао је мандатар за састав нове владе.

Он је навео да област у којој постоји велики потенцијал, а о којој се веома мало говори и недовољно јој се посвећује пажња, јесте област културе.

"Захваљујући нашој разноликој култури и историјском наслијеђу, промоција културе као туристичког потенцијала пружа нам прилике за економски развој, посебно оних дијелова Републике Српске које имају велики културни потенцијал у великом броју националних мањина", рекао је Вишковић.

С тим у вези, нагласио је мандатар, у сарадњи са Савезом националних мањина Републике Српске биће настављено да се ради на промоцији културних различитости и креирању новог туристичког производа Републике Српске.

"Уједно, успоставићемо јасне критерије за финансирање установа културе, као и културних манифестација, а радићемо и на повећању издвајања за културу", рекао је Вишковић, износећи експозе. 

Вишковић: Европске интеграције - један од приоритета Владе

Мандатар за састав нове владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је данас у Народној скупштини да процес европских интеграција свакако представља један од приоритета Владе Српске и у будућем периоду.

"Уосталом, Влада и све остале надлежне институције Српске су сво ово вријеме биле најпрогресивнији актери у БиХ када је ријеч о испуњавању 'европских' обавеза. Оно на чему ћемо инсистирати јесте потпуна заштита и поштовање уставног положаја и надлежности институција Републике Српске и противићемо се било каквим покушајима злоупотребе интеграционог процеса за слабљење Републике Српске и одузимање њених надлежности", истакао је Вишковић излажући Програм Владе Републике Српске за мандатни период 2018-2022. година.

Он је поручио да Република Српска у процесу европских интеграција, у оквиру БиХ, може дјеловати искључиво као равноправан партнер, никако као послушник и поданик, због чега је од круцијалног значаја инсистирање на досљедној примјени механизма координације процеса европских интегација у БиХ у свим сегментима интеграционог процеса.

"Договорени механизам координације у потпуности почива на дејтонским уставним рјешењима, штити позицију и надлежности Српске, те су из тог разлога појединци из Сарајева, руковођени својим политичким мотивима, у претходном периоду настојали да га само парцијално или дјелимично примјењују, што за нас није прихватљиво", истакао је Вишковић.

Он је напоменуо да механизам координације представља одговарајући оквир за заједничку реализацију свих сегмената интеграционог процеса, од политике интегрисања до програмирања средстава помоћи, те израде различитих заједничких докумената, као што је и Програм економских реформи, и нова Влада Српске ће на томе инсистирати.

"Једног гласа испред БиХ, што представља захтјев Европске комисије и ЕУ, нема без Републике Српске и пуног поштивања и примјене механизма координације. Република Српска је до сада, а и у будућности ће наставити са улагањем максималних напора како би се остварио напредак у процесу европских интеграција и у интересу нове Владе, а и свих грађана Републике Српске јесте да Европска комисија и Савјет ЕУ што прије окончају процедуру по питању одобравања статуса кандидата и отпочињања приступних преговора", навео је Вишковић.

Он је поручио да ће званични Брисел и у новој влади Српске имати поузданог партнера на путу европских интеграција, уз услов пуног поштовања њеног уставног положаја и надлежности.

С друге стране, по питању евентуалног чланства у НАТО, нова влада Српске ће се кретати искључиво у оквирима које је дефинисала Народна скупштина, а то је војна неутралност. Тај став је утемљен како на веома лошим искуствима из непосредне прошлости које српски народ има са овом организацијом, тако и на чињеници да је за нас било каква НАТО граница на Дрини апсолутно неприхватљива. Ми пратимо ставове Србије и уколико, хипотетички гледано, Србија у одређеном моменту промијени свој став по овом питању, сматрамо да се народ у Српској путем референдума треба изјаснити по питању чланства БиХ у НАТО", истиче Вишковић.

Он је додао да Влада Републике Српске остаје опредијељена за даље унапређење и јачање регионалне и међународне сарадње, а да свакако у томе активну улогу имају представништва Српске у иностранству, која чине важан дио институционалне структуре Републике.

"Активности представништава усмјерене су на јачање привредне, научне, образовне, културне и сваке друге сарадње са субјектима у иностранству, што свакако даје резултате и доприноси позиционирању Републике Српске у земљама њиховог сједишта. Влада Српске ће и у наредном периоду спроводити мјере усмјерене на побољшање рада представништава, како би она на најбољи начин одговорила захтјевима који се пред њих постављају", рекао је Вишковић.

Он је додао да се, стога, као стратешки циљ поставља даље јачање постојеће мреже представништава кроз интензивирање њихових активности, али и успостављање нових представништава у земљама од интереса.

"Преиспитаће се досадашњи резултати рада и капацитети, а све у функцији стварања рационалније и ефикасније мреже која ће бити у функцији јачања привредне и свих других облика сарадње са свим заинтересованим странама", навео је Вишковић.

Он је најавио да ће фокус Владе Српске у наредном периоду бити и на дефинисању стратешких опредјељења и смјерница у дјеловању према дијаспори.

"Узимајући у обзир значајан број исељеника са територије Српске, као и њихових потомака у иностранству, намеће се обавеза институционалног повезивања и стварања основе за успостављање ефикасне, системске сарадње са дијаспором. Тиме ће се омогућити не само подршка матице дијаспори за очување националне свијести, српског језика и културе, већ и обезбјеђење подршке дијаспоре привредном и друштвеном развоју Републике Српске", сматра Вишковић.

Он је додао да ће управо представништва Републике Српске у иностранству имати још значајнију улогу по питању сарадње са дијаспором, а свакако ће се у одређеним сегментима заједнички дјеловати са Србијом.

"Када је ријеч о регионалним односима, Република Српска је у потпуности отворена за сарадњу са свима. Наравно, централно мјесто заузимају наши односи са Србијом и са поносом можемо констатовати да наши односи никада нису били на вишем нивоу, што се огледа у низу заједничких пројеката и различитим видовима подршке и помоћи које је Република Србија обезбиједила Српској и њеним грађанима у претходном периоду", подсјетио је Вишковић.

Он је рекао да је захвалан предсједнику Србије Александру Вучићу и Влади Србије на великој подршци коју пружају Српској, наводећи да та подршка није флоскула и није обична ријеч без покрића, већ је искрена и реална.

"Многе пројекте Српска и Србија раде заједно и Србија помаже развој Српске конкретним потезима. Захвални смо за финансијску помоћ од Србије. Од тог новца граде се многе школе, вртићи, обнављају друштвени домови широм Српске. Све новоизграђене институције носиће име 'Србија'", рекао је мандатар.

Он је оцијенио да је, мудром политиком коју води предсједник Србије, Србија данас незаобилазан фактор у овом дијелу Европе, а да Српска и Србија иду заједно и истим путем и наставиће да обиљежавају сваки важан датум, догађај и подухват заједно.

"Задатак нове Владе Републике Српске биће не само да сачува висок ниво изграђених односа, већ и да их, уколико је то могуће, додатно интензивира кроз различите конкретне пројекте које можемо реализовати на основу Споразума о специјалним паралелним везама између Републике Србије и Републике Српске", навео је Вишковић.

Он је поновио да је опредјељење Владе Српске европски пут, али да то ни у којем случају не умањује значај и квалитет односа које Република Српска има са другим парнтерима, гдје свакако посебно мјесто заузима Руска Федерација, која се у више наврата показала као искрен пријатељ Републике Српске и њеног народа.

"Поред тога што је ријеч о једном од најзначајнијих инвеститора у Српску, Руска Федерација је одувијек заузимала принципијелан став по питању поштивања међународног јавног права, односно Дејтонског мировног споразума, те се залагала за објективност и истинит приказ стања у БиХ, како на сједницама ПИК-а, тако и на сједницама Савјета безбједности УН", напоменуо је Вишковић.

Он је истакао да је важно поменути захвалност коју Република Српска и српски народ у цијелости дугују Руској Федерацији за спречавање покушаја усвајања такозване Резолуције о Сребреници у Савјету безбједности УН 2015. године на приједлог Велике Британије, којом би један цијели народ, српски, био означен и оквалификован као геноцидан.

"Нова Влада Српске улагаће своје максималне напоре у правцу даљег поспјешивања политичке, економске, културне и сваке друге сарадње са Руском Федерацијом", поручио је Вишковић.

Он је додао да Српска жели и што боље односе са САД, наводећи да институције Републике Српске у потпуности подржавају политику америчког предсједника Доналда Трампа о немијешању у унутрашње ствари других држава.

"Сигуран сам да ћемо интензивно радити на унапређењу наше сарадње и Влада Српске ће свакако истрајавати на томе", рекао је Вишковић.

Он је нагласио да је још један веома битан партнер за Републику Српску и Народна Република Кина, која је све присутнија на овим просторима.

"Наши односи се интензивирају како када је ријеч о економској сарадњи и реализацији различитих инфраструктуриних и пројеката у области енергетике, тако и када је ријеч о просвјетној и културној сарадњи. Још је много потенцијала за даљи развој односа између Републике Српске и Народне Републике Кине и Република Српска у интензивирању тих односа види своју развојну шансу", истакао је Вишковић.

Он је додао да ће Република Српска настојати да своје трајно мјесто пронађе и у савременим облицима регионалног повезивања, као динамичан субјекат у процесима регионалне сарадње, који такође отварају простор за убрзан развој, модернизацију и јачање конкуретности.

"Ту не мислимо само на регионалне програме и пројекте који се реализују у оквиру европског интеграционог процеса, већ и потребу за развојем сарадње са регијама и мегалополисима широм свијета, како у Руској Федерацији и Народној Републици Кини, тако и другим подручјима. Одређени ниво ове врсте односа је већ постигнут и наш задатак биће да их даље развијамо", поручио је Вишковић.

Српска ће се залагати за оконћање међународног туторства у БиХ

Мандатар за састав нове владе Републике Српске Радован Вишковић истакао је да ће и нова влада инсистирати на ставу да Канцеларија високог представника у БиХ /ОХР/ треба да буде угашена и да стране судије у Уставном суду БиХ напусте ту институцију, наводећи да су странци нанијели велику штету и доносили велики број одлука на штету Српске.

"Високи представници су нанијели више штете, него што су учинили доброг за БиХ и одавно је куцнуо час да се омогући БиХ да самостално функционише, без међународног туторства, поготово оваквог. Условљавање затварања ОХР-а рјешавањем наметнутих и неуставних питања, као што је имовина, а што представља и битну компоненту кретања БиХ ка НАТО, за нас није прихватљиво. Такозвана државна и војна имовина морају се рјешавати у пакету", рекао је Вишковић у Народној скупштини гдје посланицима представља Програм Владе Републике Српске за период 2018-2022. година.

Нова влада ће, наглашено је у експозеу, инсистирати и да стране судије оду из Уставног суда БиХ, јер се показало да је највећи број одлука донесен прегласавањем на штету Републике Српске.

"Овакво дјеловање нема везе ни са правом, нити са правдом и кратковиди су они који сматрају да ће оваква злоупотреба Уставног суда против Српске и њених институција донијети било какав бољитак БиХ", истакао је мандатар.

Говорећи о Структуралном дијалогу о реформи правосуђа између БиХ и Европске уније, који је настао као плод договора највиших званичника Европске комисије и Републике Српске, Вишковић је рекао да Српска не може бити задовољна постигнутим резултатима.

"Још немамо усвојен закон о судовима БиХ, а самим тим ни ријешено питање такозване проширене кривичне надлежности Суда БиХ. Одаје се утисак да појединим представницима домаћих власти одговара постојеће стање, те да максималистичким захтјевима, који нису у складу ни са европским принципима, намјерно блокирају процес проналажења трајног и одрживог рјешења", нагласио је Вишковић и додао да је Српска била спремна да направи кључне компромисе.

Према његовим ријечима, није постигнут договор ни о начелима за израду закона о Високом судском и тужилачком савјету, нити о Уставном суду БиХ, иако је у Бриселу постигнут договор под покровитељством европског комесара за проширење и сусједску политику Јоханеса Хана.

"Динамика рада на овим законским рјешењима још једном, нажалост, показује намјеру појединих представника домаћих власти за задржавањем постојећег стања и блокирањем реформских процеса. Такође, и поред значајног издвајања средстава за ангажовање додатних тужилаца и даље немамо ријешене неке од највећих случајева ратних злочина над небошњачким становништвом, на које Српска већ годинама указује", нагласио је Вишковић.

Он је додао да је Република Српска и даље опредијељена за реформу правосуђа на нивоу БиХ путем структуралног дијалога и да он не може бити завршен док не буде направљен напредак у вези са јасним дефинисањем кривичне надлежности Суда БиХ, реформе Уставног суда БиХ и Високог судског и тужилачког савјета БиХ, те процесуирања ратних злочина на небошњачким жртвама.

"Да је реформа правосуђа неопходна, између осталог, показује и ослобађајућа пресуда бошњачком ратном команданту Насеру Орићу. Управо због оваквих примјера, став Српске је да се хитно, без одлагања и са тачно дефинисаним роковима за спровођење мора приступити реформи правосуђа у БиХ", нагласио је мандатар.

Српска је, додао је Вишковић, незадовољна и радом Института за нестала лица БиХ, јер је од његовог оснивања дошло до застоја у процесу тражења несталих Срба.

"За првих пет мјесеци рада, идентификовано је 600 Бошњака и осам Срба, а овакви поражавајући резултати у процесу тражења несталих постали су пракса и наредних година. Влада Српске залагаће се због тога и даље за свеобухватну реформу Института за нестала лица БиХ. Српски народ, такође, заслужује правду, међутим, са оваквим, номинално правосудним, а суштински политичким институцијама, та правда је апсолутно недостижна", рекао је Вишковић.

Осврнувши се на област безбједности, Вишковић је изразио задовољство што је безбједност у Српској на изузетно високом нивоу захваљујући Полицији Републике Српске.

"Ниједна друга полицијска структура не може гарантовати безбједност и уставни поредак Српске, као што то чини Полиција Републике Српске. Баш зато су представници дијела међународне заједнице 2006. године вршили огроман притисак како би укинули Полицију Републике Српске, жилу куцавицу Српске, да би тиме Републику свели на љуштуру", навео је мандатар.

Он је оцијенио да се данас, када су прилике и околности у свијету битно другачије и када пријатељске земље Русија и Кина у сваком погледу напредују, Српска налази у повољнијој ситуацији.

"Наставићемо бескомпромисно да бранимо сваку надлежност Републике Српске и бићемо посвећени враћању надлежности које су пренијете на БиХ ниво правним насиљем високих представника", рекао је Вишковић.

Повезане вијести:

Повећањем конкурентности и продуктивности привреде до већих плата