latinica  ћирилица
17/12/2018 |  15:44 | Аутор: ТАНЈУГ

Харадинај одбио Брисел: Прошло је то вријеме

Премијер привремених приштинских институција Рамиш Харадинај и формално је одбио приједлог Брисела да привремено укине увећане таксе, а да се у ЦЕФТА, заузврат, умјесто УНМИК води Косово са звјездицом.
Рамуш Харадинај   (Фото:glasamerike.net) -
Рамуш Харадинај (Фото:glasamerike.net)

"Прошло је вријеме када су таква питања могла бити ријешена условљавањем", пише Харадинај шефици европске дипломатије Федерики Могерини.

Писмо је ГазетаЕкспрес објавила непосредно уочи састанка Харадинај са бриселским званичницима, а о косовском ССП.

"Двадесет година након рата на Косову, десет година након проглашења независности Републике Косово и пет година након Бриселског споразума, истина је да је напредак у нормализацији односа између Косова и Србије минималан и заправо је у потпуности заустављен", пише Харадинај.

Могеринијева, комесарка за трговину Сесилија Малмстром и комесар Јоханес Хан у заједничком писму Харадинају понудили су могућност рјешавања тарифног проблема са Србијом, а прије данашње сједнице Савјета безбједности о Косову.

Харадинај, између осталог, каже да нема смисла жалити због актуелне ситуације и да Брисел треба да буде свјестан реалности.

"Оно што нам је потребно сада је нова иницијатива за подизање дијалога на ниво на којем ће оваква питања бити укључена у шири споразум", навео је Харадинај.

С тим у вези, он подсјећа да је Приштина већ објавила нацрт свеобухватног споразума између, како наводи,"Републике Косова и Републике Србије", који је представљен и специјалном представнику ЕУ Наталији Апостоловој у четвртак.

Објаснио је да је циљ тог документа да се обједине питања о којима је до сада постигнут договор са онима која су, како каже, још на столу, а која ће бити основ правно обавезујућег споразума између "двије земље".

Харадинај наводи и да вјерује да је у интересу, како каже, Косова, Србије и ЕУ, као и шире међународне заједнице, да ова прилика буде искоришћена за унапређење ставова и амбиција.

Уз увјерење да је рјешење могуће, уз посвећеност ЕУ, Харадинај наводи и да је улога Брисела од виталног значаја за постизање коначног споразума.