latinica  ћирилица
17/12/2018 |  16:12 ⇒ 18:18 | Аутор: РТРС

РиТЕ Угљевик: За Дан рудара испратили 98 радника у пензију

Данас је Света Варвара, коју рудари прослављају као свој заштитницу. У РиТЕ Угљевик овај празник обиљежен је испраћајем 98 колега у пензију.

Томо Томић и Божидар Симикић су у РиТЕ Угљевик провели више од три деценије. У пензију одлазе задовољни, а надају се да ће њиховим стопама наставити и њихови насљедници.

- Инжењер сам, радио сам на Руднику са средњом школом, послије се школовао, радио у Бијељини три-четири године, па се вратио - присјећа се Томић, бивши радник РиТЕ Угљевик, а на његове ријечи се надовезао Симикић:

- За рудник и ТЕ Угљевик могу рећи све најбоље, то је мајка свих нас. Благо оном ко ради у њој, сад су ми и сина запослили.

РиТЕ у овој години обиљежава вриједан јубилеј - 40 година површинског копа "Богутово село". У години јубилеја производња је премашена у угљевичком руднику.

- Откопали смо 9,4 милиона кубика чврсте масе, што је у односу на план 105 одсто, и 2,75 милиона тона угља, што је у односу на план 100 одсто - истиче Димшо Милошевић, технички руководилац Радне јединице Рудник - РиТЕ Угљевик.

Улагања су милионска у овом енерегетском гиганту, на прољеће би требао бити завршен објекат за сервисирање рударске механизације и опреме.

- Имамо иневстицију у нову секундарну дробилицу, а у плану је набавка четири нова дампера вриједности седам милиона KМ и транспортера са гуменом траком вриједног 4,3 милиона KМ - рекао је Драгиша Видаковић, извршни директор за производњу угља и развој рудника.

Kапитални ремонт РиТЕ Угљевик помјерио је набавку рударске опреме за наредну годину. Очекују се улагања од 12 до 13 милиона КМ.