latinica  ћирилица
17/12/2018 |  16:18 ⇒ 16:25 | Аутор: vecernjenovosti

У Санџаку 1.000 вехабија "спавача" (ФОТО)

Исламски екстремисти у Србији тренутно мирују, а неки и даље ратују у Сирији. Сви су под контролом лобија из Беча и чекају знак да крену у акцију. У Сирији је досад погинуло десет џихад ратника из ових крајева
Вехабије у БиХ - Фото: РТРС
Вехабије у БиХФото: РТРС

Након што је у Сирији погинула цијела породица припадника ИД - Новопазарца Рејхана Плојовића (супруга Емина са двоје деце), у Санџаку је поново актуелизовано питање колико вехабија дјелује у овом дијелу Србије, колико их је на ратиштима у Сирији, колико их је досад погинуло, а колико се вратило?

Према незваничним информацијама из безбједносних служби, у цијелом Санџаку, са црногорским дијелом, делује око 1.000 припадника ове екстремне исламске секте, њих 50 до 70 ратује у Сирији, десетак их је погинуло, а један мањи број се вратио. Неки су се скрасили у централној Србији и на Косову, неки у БиХ, а дио у земљама Европске уније...

Тренутно "спавају" и не праве веће проблеме, безбједњаци истичу да ће се "спавачи" активирати када процјене "да је за то дошао тренутак" или добију налог од својих шефова у Маочи, Бечу и Сирији.

Један дио вехабија тихо се повукао из редова екстремиста и фанатика, обријали су браде, продужили панталоне, вратили се својим породицама и сада се баве озбиљним пословима.

До прије десетак година вехабије су биле свуда видљиве у Санџаку. Понашали су се екстремно, правиле су нереде у џамијама, насртали на хоџе, пријетили убиством муфтији Муамеру Зукорлићу, нападали дјевојке које нису биле обучене по њиховим екстремно исламским назорима...

Исламски екстремисти из Санџака, Рејхан Плојовић и његова супруга Емина су заокружени (Фото: novosti.rs)

На планини Нинаји тада је откривен њихов камп са пуно оружја, а у каснијем обрачуну са полицијом убијен је један од њихових вођа Исмаил Прентић, док је други вођа Сенад Рамовић Бецан рањен, а потом осуђен на дугогодишњу робију. Иза решетака се тада нашло неколико вехабијских група са двадесетак најекстремнијих чланова.

- Држава им је показала зубе и од тада они мијењају понашање и начин дјеловања, а неки схватају да су кренули на пут без повратка. Они који нису хтјели ни могли да се мијењају у Новом Пазару су основали месџид (место за клањање) "Фуркан", који је дуго био центар за врбовање и регрутовање младића из цијелог Санџака за припаднике Исламске државе - истиче Новопазарац који се у овом граду и Санџаку дуго бави вехабијама и вехабизмом.

Центром "Фуркан" руководио је Абид Подбићанин, некадашњи имам у Великој Жупи код Пријепоља, који је касније са супругом Невзетом и дјецом отпутовао у Сирију. У Србији је у одсуству осуђен на 11 година затвора. Његов близак сарадник, задужен за пребацивање припадника ИД из Турске у Сирију, био је и поменути Рејхан Плојовић, који је прије неколико дана остао без супруге, двоје своје и двоје усвојене деце. И он је у одсуству осуђен на осам година затвора.

Новопазарске и санџачке вехабије под великим су утицајем Тутинаца Неџада Балкана, Адема Демировића и Мирсада Омеровића, који живе и дјелују у Бечу. Ова вехабијска тројка више пута је хапшена, ФБИ је Демировића означио као врло опасног човека, а Мирсад Омеровић, познатији као Мића - Бодеж, на директној је вези са вођом Исламске државе Багдадијем.