latinica  ћирилица
17/12/2018 |  17:49 | Аутор: ТАНЈУГ

ЕУ: Укинути тарифе и формирати Заједницу српских општина

ЕУ је данас поново инсистирала на укидању једностраних тарифа уведених на робу из Србије и БиХ и позвала приштинске власти да наставе примјену Споразума о стабилизацији и придруживању, али и да формирају Заједницу српских општина.
ЕУ                                                        (Фото:Flickr/ Ed Everett) -
ЕУ (Фото:Flickr/ Ed Everett)

Поводом трећег састанка Савјета за сатабилизацију и придруживање између ЕУ и Косова у Европском савјету напомињу да је ССП у основи односа ЕУ и Косова и да Приштини нуди “могућност одрживог напретка и приближавања Унији у складу са европском перспективом региона и ствара могућност за трговину и инвестиције“.

"ЕУ наглашава важност наставка и ефикасне примјене ССП, као и других уговорних обавеза укључујући области трговине и царина. ЕУ дубоко жали због једностране одлуке власти да повећа тарифе на увоз из Србије и БиХ као и на успостављању нецаринских баријера и инсистира на њиховом хитном укидању", каже се у саопштењу Савјета ЕУ.

У Савјету ЕУ наглашавају да увођење тарифа штети економским интересима Косова и његових грађана као и да смањује проток трговине и привлачности Косова као мјеста за пословање и инвестиције.

"Све препреке у области трговине морају бити рјешаване у оквирима одговарајућих форума и механизама, уз конструктивно учешеће свих заинтересованих страна и у духу регионалне сарадње и добросусједских односа", наводе у Савјету.

ЕУ у свом саопштењу наком трећег Савјета за примјену Споразума о стаблизацији и придруживању са Косовом одржаног у Бриселу подвлачи важност континуираног залагања Косова у оквиру дијалога Београда и Приштине и убрзања и интензвирања рада на правно обавезујућем споразуму у циљу свеобухватне нормализације између Србије и Косова.

"Све договори из дијалога морају у потпуности бити примјењени без даљих одлагања, поготово споразум из 2015. године о формирању Заједнице српских општина", стоји у саопштењу Савјета.

У Савјету ЕУ наводе да се током састанка са приштинским званичницима разговарало и о реформским приоритетима у области владавине права, поштовања основних права, реформе јавне админситрације, економском развоју као и о образовању и заопшљавању.

На састанку је препознат напредак у примјени европске реформске агенде, а Приштина позвана на брзу примјену ванредних мјера.

Када је визна либерализација у питању, наводи се да је на Савјету ЕУ и Европском парламенту да размотре извјештај Европске комисије о испуњености преосталих услова за то.

Претходно је отказан заједничка конференција за медија високе представнице ЕУ Федерике Могерини и косовоског премијера Рамуша Харадинаја, иако је била предвиђена, а из ЕУ су навели да ће издати саопштење о састанку.