latinica  ћирилица
17/12/2018 |  18:30 ⇒ 18:30 | Аутор: СРНА

МУП: Спријечити неовлаштену продају и употребу пиротехнике

Министарство унутрашњих послова Републике Српске спроводи акцију чији је циљ спречавање неовлаштене продаје и употребе пиротехничких средстава и незаконите употребе ватреног оружја, како би предстојећи божићни и новогодишњи празници протекли безбједно.
МУП Републике Српске - Фото: РТРС
МУП Републике СрпскеФото: РТРС

"С циљем спречавања неовлаштене продаје пиротехничких средстава, полицијски службеници МУП-а Српске, у сарадњи са надлежним општинским инспекцијским службама, појачаће контролу продавница које имају законско овлаштење да продају пиротехнику, односно, власници тих продавница биће упозорени да куповина и продаја ових производа мора бити у складу са важећим прописима", саопштено је из МУП-а Српске.

У саопштењу се подсјећа да су у овој акцији полицијски службеници МУП-а Републике Српске током прошлих новогодишњих и божићних празника одузели укупно 40.415 комада петарди, ракете-ватромета, прскалица и осталог, а према Закону о прекршајима Републике Српске издато је 11 прекршајних налога и захтјева за покретање прекршајног поступка.

"Дио активности биће усмјерен и на едукацију младих о опасностима употребе пиротехнике, те ће бити организована предавања у основним и средњим школама у Српској. Намјера је да се у ову акцију укључе и представници локалних заједница, образовне установе, ученичко-родитељски савјети и невладине организације", додаје се у саопштењу.

Игре са петардама, наглашава се у саопштењу, нису безопасне и нестручно руковање пиротехником може оставити трајне посљедице, а најризичнија и најугроженија група су дјеца и малољетници.

На подручју Републике Српске прошле зиме су петардама лакше повријеђена два малољетника.