latinica  ћирилица
17/12/2018 |  19:01 ⇒ 20:17 | Аутор: РТРС

Бијељинска Шећерана продата турским фирмама за 10 милиона КМ

Скупштина повјерилаца бијељинске Шећеране у стечају донијела је одлуку о продаји имовине турским фирмама Солтист и Сариел, које дјелују као повезана правна лица, за 10 милиона КМ. За другу понуду Бањалучанина Горана Вајкића од близу седам милиона КМ није гласао нико од повјерилаца. Раније помињана, трећа, понуда вијетнамске компаније није ни достављена повјериоцима. Буде ли продаја Турцима реализована, повјериоци могу очекивати да се намири нешто више од половине њихових потраживања.

На крају напете сједнице Скупштине повјерилаца која се није састала више од годину дана, већином од 77 одсто гласова повјериоци су одлучили да имовину Фабрике шећера продају турским компанијама Солтист и Сариел.

Стечајни управник Небојша Матић, оцјењује да је ова понуда условно прихваћена, јер купци из Турске нису уплатили ни депозит од 50.000 КМ, што би њихову понуду квалификовало као озбиљну.

- Не треба се радовати. Зашто? Прво, да ли ће доћи до реализације те куповине. Људи су доставили понуду на папиру, нису доставили банкарску гаранцију, нису уплатили 25.000 евра, значи нису ничим доказали да је то крај приче - увјерава Матић.

Ни у најбољем случају сва потраживања неће бити намирена, јер је понуђена цијена значајно мања од признатих потраживања која су 16 милиона КМ. Већина повјерилаца, који су подржали продају, свјесна је, ипак, да чекањем имовина само губи вриједност.

- Кад видим колико фабрика пропада и какво је стање овдје, ја сам презадовољан што смо данас продали фабрику. Лично мислим да би био крај за фабрику да то није реализовано, нити би је могли продати нити би је могли покренути  - прича Илија Гркинић, радник Фабрике шећера АД Бијељина.

Драгица Арсић, заступник повјериоца Меринг ДОО Зрењанин у стечају напомиње да су и те како заинтересовани да се што прије уђе у реализацију продаје.

- Ово потраживање је наша једна од највеће имовине из које би се намирили повјериоци Меринга, односно наши повјериоци, тако да смо ми јако заинтересовани да се што пре уновчи фабрика - напомиње Арсићева.

Нема гаранција да ће купац у бијељинској Шећерани наставити производњу, а раније замишљен план реорганизације је одбачен јер је за покретање производње у Шећерани након 26 година застоја потребан огроман новац.

- Имајући у виду слабу заинтересованост купаца за имовину Фабрике шећера, ово је нажалост најповољнија понуда, јер боље нисмо имали - тврди Фаик Мухић, правни заступник повјерилаца.

Компаније из Турске понудиле су да након потписивања уговора, у року од 11 мјесеци исплате комплетну уговорену цијену, за шта могу обезбиједити и банкарску гаранцију. Са рачуна Шећеране новац могу добити приоритетни повјериоци, међу којима је и Пореска управа као покретач стечаја, док ће потраживања осталих, па и радника чекати правоснажност свих пресуда у парничним поступцима.