latinica  ћирилица
17/12/2018 |  19:44 ⇒ 21:43 | Аутор: РТРС

Додик поручио Саливену: Подршка европском путу, нема консензуса о НАТО

Република Српска није спремна за НАТО интеграције, али јесте посвећена наставку европског пута БиХ. Ову поруку замјенику америчког државног секретара Џону Саливену лично је, пред друга два члана Предсједништва, пренио предсједавајући Милорад Додик. Амерички званичник и поред тога поручује да је будућност БиХ у НАТО и Европској унији. При том се позвао на Закон о одбрани БиХ и Стратегију за спољне послове, коју су Бакир Изетбеговић, Младен Иванић и Драган Човић у прошлом сазиву Предсједништва БиХ усвојили ове године.

И поред санкција, Милорад Додик је уважен и прихваћен као легитиман партнер САД у БиХ, а руковање и једночасовни састанак са високо америчким званичником то потврђује. Додик је у присуству друга два члана Предсједништва, америчком дипломати јасно дао до знања да постоји саглсност о европском путу али не и о НАТО.

- Био сам у прилици да кажем да нема консензуса о НАТО, да Република Српска није спремна да иде даље по том питању, имајући у виду Резолуцију Народне скупштине о војној неутралности - рекао је Додик.

Руковање и састанак Додика и Саливена за новинаре био је сигнал да су САД промјениле своју политику према лидеру СНСД-а. Џон Саливен је то негирао и објаснио да САД поштују институције БиХ због чега се састао и разговарао са члановима Предсједништва. БиХ види у војном савезу са НАТО, баш као да је о томе постигнута потпуна саглсаност сва три народа у БиХ, а није.

- САД подржавају одлуку власти БиХ да иду даље ка НАТО. Мој и наш интерес је НАТО и постоје одлуке и закони, стратегије који о томе говоре - рекао је он.

Осим познатих разлика о питању НАТО, Додик и бошњачки члан Предсједнитва Шефик Џаферовић укрстили су пред гостом из САД ставове и о протеклом рату. Док је Џаферовић говорио о геноциду над Бошњацима, Додик је упозоравао да су остали непросесуирани злочини над Србима.

Додик се није сагласио ни са наводима Жељка Комшића о наводном појачаном руском утицају, већ је нагласио да је формирањем тзв. косовске војске нарушен Анекс 1 Дејтонског споразума о регионалној стабилности.