latinica  ћирилица
17/12/2018 |  21:08 ⇒ 21:11 | Аутор: СРНА

Гардијан: Хрватска крши законе ЕУ враћањем миграната у БиХ

Видео-снимак који приказује како хрватска полиција враћа мигранте дуж границе са БиХ, имплицира на очигледно кршење закона ЕУ, пише британски лист Гардијан.
Мигранти - Фото: Screenshot
МигрантиФото: Screenshot

На снимку, који је подијелила Организација за праћење насиља на границама, приказује се низ наводних колективних протјеривања миграната назад у шуму поред мјеста Лахово у општини Бихаћ.

Кадрови су забиљежени скривеним камерама у периоду између 29. септембра и 10. октобра, а приказују 54 инцидента у којима се људи у групама протјерују из Хрватске у БиХ.

Британски лист наводи да је, према снимцима, у поменутом периоду протјерано укупно 368 људи.

Министар безбједности БиХ Драган Мектић изјавио је за Н1 да је понашање хрватске полиције "срамота за једну земљу која је чланица ЕУ", пренио је "Гардијан".

Снимци које је БВМ добила од лица која су жељела да остану анонимна показују људе како у колони и уз пратњу хрватске полиције ходају кроз шуму.

"Сваке ноћи људи из Сирије, Ирака, Авганистана и Пакистана покушавају да пређу из БиХ у Хрватску. Већина њих долази у БиХ из Турске, у нади да ће стићи до Словеније, која је члан европске шенгенске зоне", пише новинар Гардијана Лоренцо Тондо.

Он наводи да су из БМВ поручили да протјеривање миграната назад у БиХ представља кршење Женевске конвенције о избјеглицама, Европске повеље о основним правима и Члана 14 Универзалне декларације о људским правима.

"Иако је Хрватска потписала споразум са БиХ о поновном пријему избјеглица, протјеривање преко природне границе, гдје не постоји службени прелаз, није у складу са било каквим званичним процедурама враћања избјеглица, те самим тим не може бити оправдано", наводи се у саопштењу БВМ.

У саопштењу се истиче да би враћање избјеглица у БиХ у случају да поднесу захтјев за добијање азила могло да буде законито, али да такво депортовање мора да се изврши на званичним граничним прелазима и у присуству граничне полиције БиХ, што овдје није био случај.

Тондо додаје да је хрватско Министарство унутрашњих послова негирало било какав прекршај, уз тврдње да службеници нису протјеривали мигранте, него да су их "законито одвраћали од илегалног уласка у Хрватску", у складу са Чланом 13 Шенгенског уговора.