latinica  ћирилица
17/12/2018 |  21:08 ⇒ 18/12/2018 | 10:11 | Аутор: РТРС

Вучић у СБ УН: Приштина угрозила све Србе; Русија за повлачење одлуке (ФОТО/ВИДЕО)

У Савјету безбедности Уједињених нација одржана је сједница на захтјев Србије и Русије поводом одлуке Приштине о формирању "војске Косова", на којој се обратио предсједник Србије Александар Вучић. Он је поручио амбасадорима да је уплашен за будућност српског народа на Космету, али и цијелог региона. Позвао је УН да преузме већу улогу у преговарачком процесу.
Вучић у СБ УН, архив (Фото: Кабинет предсједника Србије) -
Вучић у СБ УН, архив (Фото: Кабинет предсједника Србије)

23.15 - Завршена сједница Савјета безбједности.

Вучић у Савјету безбједности УН (Фото: AP Photo/Craig Ruttle)

23.10 - Право на реплику искористио је и предсједник самопроглашеног Косова који је рекао "да се зна ко је био жртва а ко агресор". Тачи је изнио бројке о албанским жртвама на Космету, оптужујући Србију за те злочине и наводећи да нико није осуђен за то.

23.00 - Предсједник Србије је искористио право на реплику рекавши да није чуо никога ко се позвао на неки закон или правило које би оправдало потез Приштине да формира војску. 

- Такав члан ни у једном релевантном документу не постоји. Ахтисаријев план никада није усвојен, то морам да нагласим и ниједна организација га никада није усвојила - навео је предсједник Србије у реплици, након што су представници земаља чланица СБ УН завршили излагања о формирању "косовске војске".

Вучић је навео и бројке које доказују да нису Срби починили етничко чишћење, јер их је некада било 220.000 а сада их је 106.000 и негирао тврдње британске амбасадорке да се Србија служила силом.

Александар Вучић (Фото: Screenshot)

22.34 - Амбасадор Кине при УН Ма Жаохсу рекао је да ова држава поштује суверенитет и теритоијални интегритет Србије и да рјешење проблема треба тражити у обострано прихватљивом споразуму, уз поштовање Резолуције 1244.

 Амбасадор Кине при УН Ма Жаохсу (Фото: Screenshot)

Амбасадор Казахстана је рекао да сви унилатерални кораци могу да подигну тензије и угрозе стабилност, исказујући забринутости због поступака Приштине.

22.32 - Представник САД подржао је трансформацију КБС-а у војску, наводећи да је то у складу са Резолуцијом 1244. Рекао је да дијалог треба да буде приоритет и позвао обје стране да одмах предузму кораке како би се смириле тензије.

22.22 - Амбасадори Холандије и Француске су поновили да подржавају независност самопроглашеног Косова. Позвали су "обје стране" да наставе дијалог.

22.00 - Амбасадор Русије при УН Василиј Небензја рекао је да дијели забринутост Србије. Он је поручио да одлука самопроглашеног Косова да формира војску представља флагрантно кршење Резолиције 1244 која захтијева апсолутну демилитаризацију покрајине.

- Појава војске на Косову пријети понављању оружаног конфликта у региону. Европа је "безубо" реаговала на стварање "војске Косова", што је разочаравајуће - рекао је он и позвао на хитно повлачење одлуке.

Амбасадор Русије при УН Василиј Небензја (Фото: Screenshot)

21.50 - Тачи је рекао да ће "`војници Косова` бити војници мира" и да Приштина неће никад одустати, као и да ће увијек позивати све заједнице да учествују у раду "војске Косова".

21.36 - На сједници се обраћа предсједник самопроглашеног Косова Хашим Тачи. Он је рекао да се "ништа ванредно није догодило прошле недјеље" на Космету.

- Одлука о формирању војске је чак закаснила пет година и није погрешна одлука - рекао је Тачи и додао да су каснили јер су "чекали добру вољу оних који то нису показали".

21.35 - Вучић је на крају позвао УН да преузме већу улогу у будућности у преговарачком процесу.

- Позивамо УН да преузме већу улогу у будућности. Немамо ништа против ЕУ, али нам је потребна већа улога УН у процесу. Наћи ћемо начин да се побринемо за сигурност нашег народа - закључио је предсједник Србије.

Он је на српском језику поручио грађанима на Космету да ће Србија увијек бити уз њих.

21.34 - Говорећи о "косовској војсци", Вучић се позвао на Резолуцију 1244, објашњавајући  како она предвиђа разоружање свих албанских оружаних формација и група, укључујући тзв. ОВК.

- "Војска Косова" као формулација не постоји чак ни у тзв. Уставу Косова, који Србија не признаје - навео је он.

21.22 - Србија је, према Вучићевим ријечима, уложила огромне напоре и труд како би одржала и успоставила мир и спокој у цијелом региону западног Балкана.

- Учинили смо све што смо могли како би се суздржали од провокација Приштине - навео је он.

Вучић је подсјетио да и даље траје преогварачки процес који је у надлежности ЕУ.

- Поручили смо Приштини да нас не гура у ситуације које сматрамо провокацијама, јер Србија поштује Резолуцију 1244. Молили смо их да не лобирају за улазак у међународне организације, али су они то свеједно радили, рачунајући на подршку САД и других земаља, и изгубили су у Интерполу, а онда су почели да криве Србију. Као да је требало да их ми подржимо, као да је то била наша обавеза - рекао је српски предсједник.

21.20 - Вучић је поручио да је забринут и уплашен за будућност, не само српског народа и Србије, већ цjелокупне регије. Не слаже се са уобичајеним фразама да "обjе стране треба нешто да учине", јер је Београд спровео све што је договоренo.

21.15 - Почело обраћање предсједника Србије Александра Вучића.

21.10 - Званичник УНМИКА Жан Пјер Лакроа представио је амбасадорима посљедње догађаје на Косову и Метохији, од гласања у Интерполу до трансформације КБС-а у "војску Косова".

Сједници присуствује и предсједник самопроглашеног Косова Хашим Тачи.

Предсједавајући сједницом је најавио разматрање писма од 14. децембра које је представник Србије упутио Савјету безбједности УН у којем се наводе детаљи одлуке Приштине о подизању такси на увоз робе из централне Србије.

Србија је у писму навела да је посриједи кршење ЦЕФТА споразума, рекао је предсједавајући, читајући писмо Србије.

Он је подсејтио и да је ЕУ захтијевала да власти у Приштини укину таксе у најкраћем могућем року.

У писму се наводи да је Приштина у петак усвојила амандмане закона који омогућавају формирање тзв. војске Косова и да је у питању нарушавање Резолуције СБ УН 1244.

Повезане вијести:

Вучић: Борићу се!

Вулин: Вучићеве аргументе у Савјету безбједности нико неће моћи да оспори

Дачић: Поштовати Резолуцију 1244 и демилитаризовати Космет

Харадинај одбио Брисел: Прошло је то вријеме

Чепурин: Запад ће покушати да сакрије бахатост Приштине