latinica  ћирилица
18/12/2018 |  11:53 ⇒ 12:55 | Аутор: РТРС

Представљен пројекат о одрживости и отпорности у односу на климатске промјене

Пројекат о концепту одрживости и отпорности у односу на климатске промјене "Креирање мрежа лабораторија знања за одрживу и отпорну животну средину" представљен је данас у Ректорату бањалучког Универзитета, у оквиру "Еразмус плус инфо-дана".

Доцент на Архитектонско-грађевинском-геодетском факултету Невена Новаковић, која је представила овај пројекат, рекла је новинарима да је пројекат рађен на три године на овом факултету, те да је имао више циљева.

"Међу најважније циљеве спада формирање центара за одрживост и отпорност при универзитетима који су учествовали у овом пројекту. Направили смо и едицију уџбеника о овој теми, која садржи шест књига доступних свим студентима и наставницима путем онлајн сервиса", навела је Новаковићева.

Она је додала да су на овом факултету, у оквиру теме пројекта, направљене и студије другог циклуса које су лиценциране прије годину дана.

Проректор за међународну сарадњу Универзитета у Бањалуци Биљана Антуновић рекла је да ова високошколска установа има успјешно реализованих 69 "Темпус" пројекта, шест "Еразмус мундус" пројеката, те да се тренутно реализује 12 "Еразмус плус капацити билдинг" пројеката.

"Осим тога, у акцији `Кредитна мобилност` учествујемо у 25 различитих програма, с циљем подизања ове врсте мобилности на виши ниво, с обрзиром да је то један од стратешких циљева Универзитета и ресорног министарства", додала је Антуновићева.

Директор "Еразмус плус" канцеларије у БиХ Суад Мухибић рекао је да је данашњи догађај једна од промоција овог програма који је најважнији програм ЕУ у области високог образовања, омладине и спорта.