latinica  ћирилица
18/12/2018 |  15:11 | Аутор: РТРС

Раковић: Ђукановић више не крије свој франковлук

Предсједник Републике Србије Александар Вучић мора да има на уму какав се процес дешава у Црној Гори и какви су се црни облаци надвили над српским народом у тој земљи
Александар Раковић (Фото: Медија центар Београд) -
Александар Раковић (Фото: Медија центар Београд)

Пише: др Александар Раковић

Што се мене тиче, маске су одавно пале. Ипак, што се тиче оних Црногораца који говоре српским језиком – и лебде између Срба и оних Црногораца који говоре такозваним „црногорским језиком“ – требало би да имају на уму и данашње ријечи предсједника Црне Горе Мила Ђукановића. И требало би да се на попису 2021. изјасне као Срби, јер ће само тако заштити свој идентитет.

Ђукановић је, поред осталих неистина које је данас поручио у честитки Филолошком факултету Универзитета Црне Горе, рекао да су у режимској Црној Гори „направили значајан корак, надовезујући се тако на хиљадугодишњу државотворну традицију коју баштинимо, утирући видљив пут изградњи црногорског домовинског идентитета“.

Ријеч је практично о парафрази преузетој из изворишне основе Устава Републике Хрватске која гласи „изражавајући тисућљетну националну самобитност и државну опстојност хрватскога народа, потврђену слиједом укупнога повијеснога збивања у различитим државним облицима те одржањем и развитком државотворне мисли о повијесном праву хрватскога народа на пуну државну сувереност“.

У оба реченична конструкта карактеристично је изражавање кроз глаголски прилог садашњи („надовезујући“, „утирући“, „изражавајући“) што сугерише изричиту инспирацију хрватским узором посебно када се узме у обзир истовјетност двије поруке.

Притом, док у овом случају Ђукановић говори о „црногорском домовинском идентитету“ и потреби његовања кроз тамошњу просвјету, Министарство знаности, образовања и спорта Републике Хрватске говори о његовању „хрватског домовинског идентитета“ кроз тамошњу просвету (Народне новине: Службени лист Републике Хрватске, 104/2014).

Станислав Винавер је 1924. писао да у хрватским комунистима чучи франковлук. У вријеме Маспока тај комунистички франковлук није више чучао већ је устао. С тим у вези је и Мило Ђукановић који је ковертовао, заокружио процес енантиодромије и више му нема повратка назад.

Предсједник Републике Србије Александар Вучић мора да има на уму какав се процес дешава у Црној Гори и какви су се црни облаци надвили над српским народом у тој земљи.

Извор: in4s.net