latinica  ћирилица
18/12/2018 |  16:14 ⇒ 17:42 | Аутор: РТРС

Брчко: Влада помаже оснивање мањих производних или услужних предузећа

Влада у Брчком је и ове године издвојила око 600.000 КМ за помоћ незапосленим који имају реалне пројекте о заснивању мањих производних или услужних предузећа. Обука за писање пројеката је у току, а средства за помоћ наћи ће се на рачунима оних којима пројекти буду одобрени, најкасније у марту наредне године.

Адиса Устајбришић присуствује часовима обуке за писање бизнис-плана, на којима жели да разјасни неке нејасноће.

Жели да набави машине за прање тепиха, али 15.000 КМ које би могла да добије као помоћ од Владе, каже, ниће бити довољно.

"Међутим, за ове машине које су аутоматизоване, потребно је пуно више средстава. Ово ће бити само један мали дио помоћи да бих успјела оставарити зацртан план, остатак средстава ћу обезбиједити кредитним и личним средствима", истиче Устајбришићева.

Влада је из овогодишњег буџета за самозапошљавање издвојила 500.000  и одобрила 77.000 КМ неутрошених за исте намјене из претходниг периода. Зависно од дјелатности, појединац може да добије од 10 до 15.000 КМ.

Дешава се да канидати који имају добар пројекат одустану, јер одобрена средства ни изблиза нису довољна.

"Тренутно се одобрава максималан износ од 15.000 КМ, уколико незапсолена особа још није отворила своју приватну фирму, ако је ту фирму лице отворило од почетка 2018. године па до датума расписивања конкурса, тај максималалан износ је 10.000 КМ", рекао је Владо Јевтић, директор Завода за запошљавање Брчко дистрикта.

Комисија за одобравање пројеката састављена од два владина и једног члана из Бироа је, ригорозна, истичу у Заводу за запошљавање. Кадидатов план мора да буде усклађен са тржишним потребама, и да буде јасно прецизиран.

"Да чланови Комисије стекну увид у све то, и да им буде јасна слика да ће кроз тај посао они моћи да обављају у наредном периоду неку своју дјелатност и да има запослене додатне људе", наводи Јевтић.

Помоћ ће овим средствима моћи да добије око 60 кадидата, а Влада очекује да ће бар њих 30 одсто наставити, након истека уговора од двије године, да проширује своју дјелатност запошљавањем нових људи, као што је то било пројектима одобреним 2014. и 2015. године.