latinica  ћирилица
19/12/2018 |  07:52 ⇒ 15:50 | Аутор: СРНА

Наставак суђења Махмуљину

Саслушањем свједока одбране, данас би пред Судом БиХ требало да буде настављено суђење команданту Трећег корпуса такозване Армије БиХ Сакибу Махмуљину за злочине над заробљеним српским цивилима и војницима на подручју Завидовића и Возуће 1995. године.
Махмуљин - суђење - Фото: РТРС
Махмуљин - суђењеФото: РТРС

На рочишту 5. децембра свједок одбране некадашњи помоћник команданта Трећег корпуса за финансије Зијо Брзина, потврдио је да је одред "Ел муџахедин" био у саставу тог корпуса којем, према његовим сазнањима, нису исплаћиване никакве накнаде.

Он је објаснио да се радило о организационој јединици унутар корпуса задуженој за обезбјеђење финансијских средстава, којих никада није било довољно.

"Ми смо били подређени финансијској управи Генералштаба и њима смо упућивали захтјеве за додјелу неопходних средстава, а команданта Трећег корпуса или његове опуномоћенике ја сам, као и други помоћници команданата јединица, свакодневно информисао о стању и потребама војника", рекао је Брзина.

Свједок је потврдио да је Махмуљин у јулу 1995. године учествовао у "Сарајевској операцији", те да га је током реферисања помоћника команданта јединица мијењао помоћник за безбједност, бригадир Екрем Алихоџић.

Оптужница терети Махмуљина да као командант Трећег корпуса, у чијем је саставу дјеловао и одред "Ел муџахедин", није ништа предузео да спријечи злочин припадника тог одреда над ратним заробљеницима и српским цивилима током војне акције на ширем подручју Завидовића и Возуће 1995. године.

Према оптужници, припадници одреда су од 11. до 29. септембра 1995. године убили 52 ратна заробљеника.