latinica  ћирилица
19/12/2018 |  19:46 ⇒ 20:27 | Аутор: РТРС

Инспекција контролисала исправност жичара у Српској

Скијашки центри у Републици Српској су безбједни, показале су контроле надлежних у Инспекторату Републике Српске. Потврђено је да домаће жичаре испуњавају стандарде прописане законом, а за њихово одржавање задужен је обучени кадар.

Први снијег привукао је бројне љубитеље зимских спортова свих генерација, на Јахорину, Козару и Равну планину. Најбројнији су скијаши, чија сигурност мора бити на првом мјесту. Задовољни су безбједношћу жичара.

Народна скупштина 2015. године усвојила је Закон о жичарама за превоз лица. Написан је по узору на сличан закон у Словенији. Републичка инспекција врши надзор над радом скијалишта у Српској.

- На то мислим да је извршен годишњи технички преглед од овлаштене институције, а технички преглед уједно представља и најважнији сегмент безбједености рада саме жичаре. Ми ћемо након што смо прегледали постројења и уређаје на само скијалишту извршити увод у техничку документацију везано и за стручно оспособљене раднике, рекао је Александар Ђукић, републички саобраћајни инспектор.

А на скијалиштима, исправност жичара контролише се свакодневно, кажу надлежни.

- На раду и одржавању раде шесторица радника наших, који су прошли и нашу школу. Имају сагласност за рад на ски лифтовима, рекао је Божо Грбић, предсједник Планинарско-скијашког друштва „Љубијски рудар“ Козара“.

Извршни директор за ски-стазе и вертикални транспорт Јахорина Бојан Чуповић нагласио је да се свако јутро прије пуштања вертикалног транспорта у рад врши контрола и припрема.

- Жичаре су сигурне сто посто на Јахорини, закључио је Чуповић.

У Инспекторату Српске истичу да су превентивне мјере у протеклим годинама довеле до високог ниова безбједности на скијалиштима, гдје до сада , како наводе, није било инцидената.