latinica  ћирилица
20/12/2018 |  16:26 ⇒ 20:19 | Аутор: РТРС

Колико ће то њемачки закон утицати на одлив радне снаге из Српске?

Њемачка се бори са проблемом недостатка квалификованих радника. Зато је влада Њемачке усвојила закон о миграцијама, који ће олакшати запошљавање квалификованих радника из свих крајева свијета, укључујући и раднике ван Европске уније. Истражили смо, колико ће то утицати на одлазак радне снаге из наше земље.

Од 1. јануара 2020. године требало би да можете радити у Њемачкој без визе.

Њемачка влада усвојила је закон о усељавању квалификоване радне снаге, који ће разматрати њемачки парламент.

Закон, каже њемачки министар економије Питер Алтмајер, означава историјски тренутак у коме је Њемачка промијенила начин размишљања када је у питању усељавање. Закон би могао да помогне и избјеглицама да се успјешније интегришу на њемачко тржиште рада.

"Направили смо веома јасну разлику између оних који траже азил и спремни смо да заштитимо људе којима је помоћ потребна, али спремни смо помоћи и људима који траже интеграцију на њемачко тржиште рада и то је основни принцип којим се водимо", истиче Алтмајер.

Нови закон даје могућност боравка у Њемачкој и до шест мјесеци у оквиру којих морате наћи посао.

Економски аналитичар Предраг Дудуковић каже да ће приоритет имати они који имају диплому за занимање које Њемачкој треба, али и они са дуалним образовањем којих нема много у БиХ.

"Главни критериј ће бити да имате диплому и да имате одређено познавање њемачког језика. И то је у суштини довољно за почетак да би могли да аплицирате за неко радно мјсто", појашњава Предраг Дудуковић, економски аналитичар.

Према процјенама, у посљедње двије године Републику Српску напустило је око 60.000 грађана.

Шта ће овај закон значити за Републику Српску и да ли ћемо остати без радне снаге?

"Чак и по постојећем закону видимо да је значајан одлив становништва. Сигурно да ће овај закон довести до тога да ће тај одлив бити и значајнији ако се у међувремену нешто овдје не побољша", тврди Дудуковић.

Из Привредне коморе Републике Српске поручују да многи закон тумаче погрешно, што доводи до замајавања јавности и уноси нервозу међу привреднике.

"Нови закон ће допринијети одређеним промјенама али не онако ригорозним као што се то код нас тумачи. И даље ће остати на снази да је неопходно да постоји радна виза, односно радна дозвола за рад у Њемачкој и компетенције које наши радници морају имати", рекао је Владимир Благојевић, портпарол Привредне коморе Републике Српске.

Њемачкој треба око 1,2 милиона стручних радника, а најважнија новина је укидање правила по којем страни радник може бити запослен једино ако послодавац докаже да за попуњавање тог радног мјеста није пронашао адекватног радника из Њемачке или Европске уније.