latinica  ћирилица
23/12/2018 |  16:22 ⇒ 24/12/2018 | 11:49 | Аутор: РТРС

Српска показала хуманост; Одржано донаторско вече "С љубављу храбрим срцима"(ВИДЕО/ФОТО)

Република Српска још једном је показала хуманост на донаторској вечери "С љубављу храбрим срцима", за набавку роботике за опоравак дјеце са поремећајима кретања. Акцију, која се одржава под покровитељством предсједнице Републике Жељке Цвијановић, подржале се и бројне јавне личности из Српске и региона, али и велики број грађана, позивом на број 1411. Прикупљено је више од милион 491.747 марака, од тога уплатама милион 419.667 марака, док је позивима на број 1411 до сада 83.595 с тим да овај број остаје отворен до 7. јануара.

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић захвалила се свима коју су учествовали о овој хуманитарној акцији.

Милорад Додик (Фото: РТРС)

"Хвала свима се свима који су учествовали у овом сјајном и хуманом догађају, посебно предсједавајућем Предсједништва БиХ Милораду Додику који је покренуо ову акцију, али и премијерки Ани Брнабић која је уз нас", истакла је Цвијановићева.

Она је нагласила да је питању опрема која представња последњу генерацију о овој области.

"Новац није све, дошли би до њега  на било који начин, али суштина оваквих окупљања јесте управо то заједништво, које имамо. Поносно сам да ово вече буде управо на Дјетињце, и да управо у том духу се организује ова манифестација. Добићемо 'чаробног робота' како су га дјеца од миља прозвала, како би они направили мали, а ми с њима велики корак ка бољем животу те дјеце", рекла је предсједница Српске.

Посебно се захвалила грађанима који су до сада окренули 1411 и свима онима који ће то урадити и додала да се захваљује сцим људима на појединачним уплатама.

Жељка Цвијановић (Фото: РТРС)

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да је посебан осјећај присустовати овој манифастацији.

Милорад Додик (Фото: РТРС)

"Заједно путујемо, заједно смо већ девету годину и драго ми је да је предсједница Цвијановић наставила традицију. Ово је велика борба малих јунака и њихових родитеља", изјавио је Додик.

Додао је да је поносан што многе институције Српске учествују у овој акцији.

"Ми покушавамо да им помогнемо. Поносан сам на то што иза овог стоје разне институције, посебно Фонд солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству који је остварио значајне резултате. Изградили смо Родитељску кућу и вријеме је да то наставимо. Дивно је бити дио ове вечери и у наредном периоду ћемо радити заједно", истакао је Додик.

Премијерка Србије Ана Брнабић рекла је да је изузетно срећна што и ове године учествује у овој акцији.

Ана Брнабић (Фото: РТРС)

"Изузетно сам срећна што сам и ове године с вама, када се традиционално у Српској сви заједно активирамо да помогнемо онима којима је помоћ најпотребнија, дјеци. Данас сам са министрима Ђорђевићем и Удовичићем како би дали бар мали допринос да помогнемо ову акцију. Ту смо да покажемо блискост и поршку, а наша блискост није само на ријечима, већ и на дјелима, конкретним пројектима", поручила је она.

Истакла је да је поносна што је дио тима предсједника Србије Александра Вучића који је својим дјелима градио заједничке мостове између истог народа са двије стране Дрине.

"Поносна сам што је Србија довољно јака што може да помогне Српској", поручила је премијерка Србије.

Прикупљена средства са донаторске вечери биће искориштена за набавку роботике за опоравак дјеце са поремећајима кретања.

Влада Србије одлучила је да Српској донира 250 хиљада евра за набавку уређаја за роботски асистирану рехабилитацију дјеце, са поремећајима кретања.

Брнабићева и министри из Србије, заједно са предсједницом Српске Жељком Цвијановић, премијером Радованом Вишковићем и министрима, и предсједавајућим Предсједништва БиХ Милорадом Додиком, разговарају на донаторској вечери са грађанима, који позивом на хуманитарни број 1411, помажу акцију.

Овај хуманитарни биће активан до 7. јануара наредне године.

Повезане вијести:

Најмлађи хуманитарци на пријему код предсједнице Српске