latinica  ћирилица
24/12/2018 |  16:39 ⇒ 20:10 | Аутор: РТРС

У Српској све више регистованих произвођача ракије

Географско подручје, клима и многе друге погодности широм Српске разлог су квалитетног воћа од којег се прави најбоља ракија. Посљедњих година све је више регистрованих произвођача. Тајна је, кажу, у примјени технолошких иновација у производњи и традиционалног искуства. Да су воћне ракије бренд Републике Српске, свједоче произвођачи који због квалитета на европским презентацијама нижу најбоље успјехе.

Шљивовица, јабуковача, виљамовка али и друге воћне ракије произведене у Српској познате су широм региона. У Херцеговини, поред бројних и квалитетних вина, производе ништа мање квалитетну ракију лозу.

"Лоза је доста тражена у Требињу, доста је пије локално становништво, а самим доласком туриста и људи из других крајева наше државе и сусједних држава, наша лоза све је више тражена и у неким другим дијеловима Српске, Србије и Црне Горе", истиче Божидар Секуловић, произвођач лозе из Требиња.

Квалитетно воће долази и из мајевичког краја, што произвођачи из Посавине користе и производе далеко познату шљивовицу.

"То подручје је неприкосновено за производњу квалитетног воћа за добијање квалитетене ракије којој је неопходна сировина и тако смо ми у једној повољној позицији да можемо производити ракију високог квалитета", каже произвођач ракије из Брчког Владо Стокић.

Да сваки крај Српске има свог “ракијског” амбасадора потврђује и Бране Радановић из Приједора, чије су воћне ракије стигле на многе адресе широм региона. Ко једном проба златну ракију, увијек јој се врати, каже Бране.

"Наша ракија да би била златна и да би била посебна у односу на друге је издвојена по томе што се држи у храстовим бурадима. Да би одлежала, треба најмање годину дана да би из храстовог бурета узела све што има у њему, танине, мекоћу и финоћу укуса", додаје Бране Радановић, произвођач ракије из Приједора.

Република Српска има познате брендове, међу њима су и воћне ракије, кажу у Привредној комори.

"Када је Приједор у питању, Газдина ракија је бренд који се извози на више континената и награђиван је вишеструко на међународним сајмовима", истиче Дијана Ђаковић,руководилац канцеларије Привредне коморе Приједор.

И док земља припрема плодове, у касној јесени активни су весели стројеви широм Српске. Док се капљица слијева низ боце и казане, ракија грије туђе загрљаје јер са њом се, на овим просторима, рађа и умире. Све то овјековјече златне медаље бренда Републике Српске, који је спреман за свјетско тржиште.