latinica  ћирилица
24/12/2018 |  18:30 ⇒ 25/12/2018 | 09:39 | Аутор: РТРС

Прекршајне пријаве Групи "Правда за Давида" нису довољне

Након што је дио активиста Групе "Правда за Давида" покушао незаконито да уђе и у зграду Народне скупштине Републике Српске, стручњаци за безбједност позивају полицију да убудуће примјењује што више законом дозвољених мјера. Указују да претходне прекршајне пријаве нису биле довољне да активисте одврате од понављања инцидената.

Против Давора Драгичевића и 19 особа, које су га подржавале супротно законима о јавном окупљању и јавном реду и миру, поднесен је захтјев за прекршајни поступак. Међу пријављенима је и посланик Драшко Станивуковић. Он је, након боравка у Групи испред зграде, у скупштинској сали власт оптужио за, како каже, уништавање породице Драгичевић. Оштро му је одговорио министар Драган Лукач.

"Откуд ти право да изиграваш тужиоца и полицајца и дајеш квалификацију дјела и оптужујеш да је неко уништио породицу?На основу чега то радиш? И шта је са тим што мени човјек пријети да ће побити моју дјецу и да ће сјеме да ми затре? А, ви сте ти људи, ти и људи поред тебе, који подржавате тог несрећног човјека да то ради", рекао је Лукач на сједници Скупштине.

Пријавама због инцидента испред зграде Народне скупштине, претходиле су септембарске прекршајне пријаве против 23 активиста који су се, кршећи закон, окупљали испред зграде Полицијске управе Бањалука. Ни оне Давора Драгичевића нису одвратиле од намјере да покуша незаконито ући и у Палату Републике.

Институције Скупштине, Предсједника и полиције одабране су циљано јер без њих нема ни Републике Српске, каже декан Факултета за безбједност и заштиту из Бањалуке Слободан Жупљанин. Сматра да би, прије свих, МУП требало да спријечи, све чешће, незаконите активности Групе. Оне су, каже, на ивици кривичне одговорности.

"Само у оквиру система одређеног законом можемо изађи из ове ситуације да, свако мало, сваки мјесец очекујемо да се неко појави и покуша насилно да уђе и проузрокује безбједносну пријетњу", истиче Жупљанин.

Група није одустала од инцидената испред институција Републике Српске ни након што је члан међународног адвокатског тима породице Драгичевић, Анто Нобило изјавио да оне нису одговорне за Давидову смрт. Са Нобиловим закључком сагласило се и двоје колега из четворочланог адвокатског тима.

"Њега су обухватили људи из политике. Они га усмјеравају и њима одговара да је Давид био масакриран, да је био силован да га је убила полиција, да је министар унутрашњих послова то наредио... али ништа то није истина", рекао је Нобило.

Давора Драгичевића недавно је на састанку у Сарајеву, у истрајности да разјасни све узроке породичне трагедије, подржао и члан Предсједништва БиХ Жељко Комшић. Ни Комшић, ни говорници са Трга Крајине, нису се оградили ни од Даворових пријетњи ни од политичких порука, попут оне да Република Српска не треба да постоји.

"У држави овој нема ни правде ни закона. Зашто би постојала, зашто би било избора?", питао је Драгичевић.

Активисти Групе која тражи да буду расвијетљене све околности страдања Давида Драгичевића свакодневно се окупљају на Тргу Крајине. За те скупове немају дозволу. Кршећи закон, онемогућили су одржавање бројних манифестација на том мјесту. Посљедње у низу, спријечили су на на Тргу буде организована традиционална прослава Нове године.