latinica  ћирилица
27/12/2018 |  14:38 ⇒ 20:14 | Аутор: СРНА

"Кустендорф" ОД 11. до 16. јануара

На 12. Међународном филмском и музичком фестивалу "Кустендорф", који ће од 11. до 16. јануара бити одржан у Дрвенграду на Мокрој Гори, за награде ће се такмичити 21 филм, а један од гостију биће амерички глумац Мет Дилан.

У такмичарском програму учествоваће 21 филм домаћих и страних аутора, који су одлуком жирија изабрани од укупно 718 остварења пристиглих на конкурс, а надметаће се за фестивалске награде "златно", "сребрно" и "бронзано" јаје, речено је конференцији за новинаре у Београду поводом "Кустендорфа".

"Кустендорф" ће, као и претходних година, угостити и прослављене ауторе, глумце и музичаре, али и бројне младе филмске ауторе и студенте свјетских филмских школа, те друге еминентне госте из свијета филма и музике.

Прослављени филмски режисер и оснивач "Кустендорфа" Емир Кустурица рекао је да ће се такмичити филмови младих режисера из Швајцарске, Аустралије, Србије, Норвешке, Републике Српске, Пољске, Русије, Израела, Фрнцуске, Њемачке, Ирана, Мексика, Шпаније, Македоније, Турске, те са Филипина.

Према његовим ријечима, такмичарски програм чиниће 15 играних, три документарна, два анимирана и један експериментални краткометражни филм.

Кустурица је рекао да ће међународни жири чинити руска глумица Дијана Пожарскаја, издавач и писац српског поријекла који пише на француском језику Слободан Деспот и француски режисер документарних филмова Танкред Рамон.

Он је најавио да ће на отварању "Кустендорфа", у оквиру програма "Савремене тендеције" бити приказан његов филм "Пепе, један узвишен живот", посвећен Хозеу Мухики.

Кустурица је навео да ће другог дана Фестивала бити приказан филм италијанске редитељке Аличе Рорваће "Срећан као Лазаро", а о коме ће, у оквиру радионице говорити глумци Адријано Тардиоло, Серђи Лопез и Лука Чиковани.

Према његовим ријечима, трећег дана биће приказани филмови "Блиски непријатељи" и "Њежна равнодушност" које ће представити редитељи Давид Оелхофен и Адилхан Јержанов, док ће четвртог дана Марчело Фонт представити филм "Догмен" редитеља Матеа Гаронеа.

Он је рекао да ће филм Вима Вендерса "Папа Фрања: Човјек од ријечи" бити приказан петог дана "Кустендорфа", док ће посљедњег фестивалског дана браћа Дамијано и Фабио Диноћенцо говорити о свом филму "Дјечаци плачу".

"У оквиру програма `Ретроспектива великана` биће приказан филм `Драгстор каубој` Гаса ван Санта, а гост Фестивала биће и глумац Мет Дилан", рекао је Кустурица и додао да ће гости "Кустендорфа" бити и Славко Штимац и Серђи Лопез.

Према његовим ријечима, у оквиру те програмске цјелине биће одржане и пројекције филмова Милоша Формана "Свлачење" и Бернарда Бертолучија "Двадесети вијек".

Министар културе и информисања Србије Владан Вукосављевић рекао је да је "Кустендорф" један од најзначајнијих културних догађаја током календарске године у Србији.

"`Кустендороф` је фестивал, манифестација, мада су то габарити ограниченог домета... То је, рецимо, тектонски догађај у области културе који је значајан за Србију, за регион, за Европу и слободно могу да кажем, а да не звучи претенциозно - значајан за цео свет", оцијенио је Вукосављевић.

У оквиру пратећег програма, између осталог, биће представљен филм редитељке Алине Скшешевске "Дјевојке у игри" док ће, у Андрићграду бити отворена изложба слика и мозаика академског сликара Бисеније Терешченко.

"Кустендорф" ће сваке вечери након пројекција и радионица употпуњавати концерти музичких група, па ће гости уживати у наступима "Оркестра народне музике браће Адвахов Валерију" и састава "Каскавал и Кристи Трактор" из Молдавије.

Наступиће и италијански музичар Виниције Капосела, холандско-српски ансамбал "Јован Павловић и Марко Марковић брас бенд", група "Кал" из Србије и вокално-инструментални састав "Биља Крстић и Бистрик оркестар".

"Кустендорф" се одржава у организацији "Раста интернационал" и под покровитељством Министарства културе и информисања Србије.