latinica  ћирилица
27/12/2018 |  15:43 ⇒ 20:07 | Аутор: РТРС

Теслић: Подржана иницијатива за опозив начелника Миличевића

Више од двије трећине одборника у СО Теслић подржало је иницијативу групе одборника за опозив начелника Милана Миличевића, чему се противи Клуб СДС-а. Скупштина је оставила рок од 15 дана да начелник одговори на захтјев о опозиву.

Не спроводи скупштинске одлуке, није реализовао уговорене инвестиције, расписивао је јавне позиве који нису планирани, спорне су и јавне набавке, али и запошљавања у општинској управи. Замјерају начелнику и нерационално и бахато трошење буџетског новца, а све замјерке које су стале у 14 тачака потичу, кажу, из негативног закључка о спровођењу препорука о ревизорском извјештају за општину Теслић.

Иницијативу за покретање опозива потписало је 18 одборника, али гласао је 21. Осим СНСД-а, подршка је стигла из СП, ДНС-а, СДА-а, СДП –а и ПДП-а.

"Са жаљењем морам да констатујем да смо данас, ипак, били приморани да покренемо иницијативу за опозив начелника. То је одлука која није популарна и која можда, у овом тренутку, није требала ни начелнику, ни одборницима, па ни грађанима општине Теслић", рекао је Мишо Стојановић, из Клуба одборника СНСД-а.

Радислав Ђурић, независни одборник, истиче да се прије мјесец дана покушало договорити како не би дошло до ове данашње ситуације.

"Нисмо се могли договорити, тако да ће или начелник бити опозван или ће скупштина бити распуштена", рекао је Ђурић.

Начелник Милан Миличевић каже да је опозив законско право, а да ће о свему коначну ријеч дати они који су га бирали.

"Све оцјене које су наведене, односно разлози за опозив начелника, су паушалне оцјене које немају утемељење ни у мом раду, ни у закону", истиче Миличевић.

Против иницијативе је Клуб СДС-а. Кажу да је све наставак политичког насиља нове скупштинске већине и да се одређени кадрови СДС-а покушавају смијенити на силу, како би нова формирана скупштинска већина поставила своје кадрове.

Скупштина је оставила рок од 15 дана да начелник одговори на иницијативу и изнесе своје ставове на разлоге опозива. Након тога, вјероватно, ће бити сазван колегиј на којем ће се донијети одлуку о расписивању референдума.

Дође ли до референдума о опозиву, он би био одржан у фебруару, 30 дана од доношења скупштинске одлуке о опозиву.