latinica  ћирилица
27/12/2018 |  17:37 ⇒ 20:50 | Аутор: РТРС

Комшић и Џаферовић условили именовање Тегелтије интеграцијом БиХ у НАТО

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да нема ништа од уласка БиХ у НАТО јер Република Српска има Резолуцију о војној неутралности. Његове колеге, Шефик Џаферовић и Жељко Комшић, одлучили су да наставком интергација БиХ у ову војну алијансу услове именовање Зорана Тегелтије за предсједавајућег Савјета министара. Актеулни Савјет министара у техничком мандату данас је пролонгирао разматрање Приједлога тзв. годишњег плана за 10. јануара наредне године.

Евентуално чланство у НАТО-у потпуно је подијелило друштво у БиХ. Трочлано Предсједништво заступа различите ставове. Хрватски и бошњачки члан иду толико далеко да подршку именовању Зорана Тегелтије за мандатара Савјета министара условљавају наставком НАТО-пута и не обазиру се што крше законе и рокове. Српски члан им одговара да нема ништа од чланства у војној алијанси која је бацала бомбе на српски народ.

"Нема ништа од уласка БиХ у НАТО и то се зна. Могу они да причају шта хоће, у овом тренутку Република Српска има резолуцију о војној неутралности које се придржавају њени представници у заједничким институцијама", нагласио је Додик.

Шефик Џаферовић и Жељко Комшић демаскирали су своје праве намјере. Не желе на мјесту предсједавајућег Савјета министара Србина који би, вођен званичним ставом Српске, тему о чланству у НАТО оставио по страни.

"Мислим да је илузорно очекивати да ми, као Предсједништво које иза својих леђа има одлуку о НАТО путу БиХ и Акциони план за чланство, дамо мандат особи која ће унапријед рећи да неће то да реализује", истакао је Жељко Комшић.

Пошто је јасно да кроз Предсједништво не може проћи прича о НАТО чланству, покушава се кроз мандат одлазећег Савјета министара прогурати усвајање тзв. Годишњег националног плана који би БиХ довео корак ближе до Сјеверноатланске алијансе.

Српски министри данас су то привремено спријечили. Затражили су скидање тог документа с дневног реда сједнице, али због противљења предсједавајућег Савјета министара Дениса Звиздића успјели су само испословати пролонгирање расправе за наредну годину. Министар иностраних послова Игор Црнадак истиче да данас о томе није вођена велика расправа и да је све пролонгирано за 10. јануар. 

Драган Мектић, министар безбједности је мишљења да је ово веома важно политичко питање о којем би требало да се изјасни нови сазив Савјета министара пошто су тренутни министри у техничком мандату.

И амбасадор Руске Федерације Петар Иванцов сматра да "гурање" БиХ у НАТО представља, не само мијешање у унутрашње ствари, већ да крши и дејтонске принципе равноправности три народа у доношењу спољнополитичких одлука, будући да у БиХ не постоји консензус о том питању односно сагласност Републике Српске.