latinica  ћирилица
28/12/2018 |  08:58 ⇒ 14:48 | Аутор: srpskainfo.com

Бањалука распродата за Нову годину; Словенци најзаинтересованији

Готово сви смјештајни капацитети у Бањалуци, близу три хиљаде кревета, већ су распродани за новогодишње празнике, а по први пут, биљеже се организовани доласци великих група иностраних туриста, међу којим је, како се и очекивало, највише оних из Словеније.
Бањалука (Фото: banjaluka.rs.ba) -
Бањалука (Фото: banjaluka.rs.ba)

Према подацима Туристичке организације, око 1.900 кревета у хотелима и хиљаду њих у приватним апартманима већ је попуњено и ових дана је, тврде, готово немогуће наћи слободан смјештај за новогодишње празнике.

Како истичу, ове године је посебан куриозитет то што по први пут биљежи организовани доласци великих туристичких група, који су до сада били права ријеткост.

"Први пут, у град нам стижу организоване, велике групе туриста, и то највише оних из Словеније – похвалили су се у ТОБЛ-у, истичући је овај интерес добрим дијелом резултат преданог рада градске администрације, која је протеклих мјесеци у Словенији, али и другим земљама региона, водила интензивну медијску кампању, како би привукла што већи број туриста.

Једну од највећих група словеначких туриста, њих око пет стотина, доводи бањалучка агенција "Луцидо", која је, у сарадњи са туристичким агенцијама из Словеније, поодавно заузела мјеста у бањалучким хотелима и хостелима.

Саша Марковић из агенције "Луцида" истиче да су у овај посао ушли прије неколико мјесеци, кад је и најављен богат новогодишњи програм у Бањалуци.

"Интерес словеначких туриста одавно постоји за Бањалуку и она је за њих и атрактивна и уједно и јако повољна дестинација, а ми смо овај пут успјели да, у сарадњи са двије словеначке агенције, доводемо групу од око 500 словеначких туриста, који у наш град долазе 30. децембра и остају до 2. јануара. Оволики број гостију и за нас саме је својеврсно изненађење, а претпостављам да је за то добрим дијелом "одговоран" атрактиван новогодишњи производ, односно квалитетни концерти који су рекламирани широм Словеније", рекао је Марковић.

У већини градских хотела, које смо контактирали, тврде да су углавном букирани за новогодишње празнике.

Разлога за задовољство имају и власници популарних "станова на дан", у којим у Бањалуци, по званичној статистици, има око хиљаду кревета, мада се претпоставља да је њихов стварни број заправо далеко већи, с обзиром на то да добар дио њих послује у "сивој зони".

Како смо се увјерили у насумичној, телефонској анкети, добар дио апартмана већ су резервисани, а како истичу власници, и цијене су знатно порасле, у складу са појачаним интересом туриста.

"Обично, стан за двије особе изнајмљујем по цијени под 50-так КМ, али сад сам успио да га за Нову годину издам на три дана за 400 КМ. Што је најинтересантније, имао сам упит једне белгијске породице, која у Бањалуку долази летом "Рајан ера" 28. децембра, али, нажалост, све ми је већ било попуњено", каже Недељко Сладојевић, који издаје "стан на дан".

Да је интерес за ову врсту смјештаја заиста велики, свједоче и подаци са "Аирбнб", сајту најпопуларанијег свјетског сервиса за изнајмљивање апртмана.

Од 210 бањалучких апартмана, који се налазе у понуди овог сервиса, за Нову годину је слободно само њих 20-так.

С друге стране, према подацима "Букинга", заузетост смјештајних капацитета за новогодишње празнике у Бањалуци је невјероватних 95 одсто.

Концерт Бањалучких тамбураша увертира за добар провод у Бањалуци

У сусрет новогодишњим празницима, Градски тамбурашки оркестар ће у суботу, 29. децембра, са почетком од 21:00 час, суграђанима и туристима који ових дана посјећују Бањалуку поклонити прави музички спектакл.

Свој завршни концерт, бањалучки тамбураши ће одржати на платоу испред Музеја савремене умјетности, у оквиру програма "Бањалучка зима".

Из градске касе 85.000 КМ

Према подацима Градске управе, извођачи новогодишњег програма ће градску касу коштати око 85.000 КМ, док је остатак потребног новца, око 110.000 КМ, намирен из спонзорских средстава.

"И овај пут, у помоћ су нам прискочиле друштвено одговорне компаније, уз чију помоћ смо успјели да направимо квалитетан новогодишњи програм", истичу у Градској управи.

Како подсјећају, 30. децембра ће на "Крашковом" паркингу у центру града наступити Харис Џиновић, у новогодишњој ноћи Жељко Сарамџић и Никола Роквић, а првог дана 2019. године Жељко Јоксимовић.

Поређења ради, наступ Харија Врешановића познатијег као Хари Мата Хари у Сарајеву ће коштати 220.000 КМ.

Нема мјеста на "лоу кост" линијима

Један број туриста, како се очекује, доћи ће и лоу кост летовима "Рајанера" из Мемонгена, Стокхолма и Брисела. Према подацима, доступним на веб апликацији ове компаније, на предновогодишњим летовима за Бањалуку преостало је свега неколико слободних мјеста.

Тако је, на примјер, на лету из Мемингена и Стокхолма јуче било слободно само једно мјесто, из Брисела само три.