latinica  ћирилица
28/12/2018 |  19:24 ⇒ 21:12 | Аутор: СРНА

Додик: Тужиоци су нерадници који само примају добре плате

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је вечерас поводом нерјешавања предмета "Драгичевић" да ће увијек критиковати овдашње тужиоце, који "никоме нису одговорни, само примају добре плате и ништа друго и не раде".

"Амерички предсједник именује предсједника Врховног суда те земље и он је барем њему одговоран. Коме су одговорни наши тужиоци? Само примају добре плате, ништа друго и не раде. Према томе, увијек ћу их критиковати", рекао је Додик новинарима у Бањалуци и подсјетио да се тужиоци у неким другим земљама бирају на изборима, или их неке врховне инстанце именују, као и судије.

Додик је упитао да ли је Високи судски и тужилачки савјет /ВСТС/, који оцјењује непримјереним његове посљедње изјаве о предмету "Драгичевић", урадио било шта видно у том предмету.

"Занемарите `Правду за Давида`, да ли је ова јавност задовољна правним системом? Ја 10 година указујем како правосуђе у БиХ не ваља и како га је накарадно направила међународна заједница... И сада они осуђују моје ставове", истакао је Додик.

Предсједавајући Предсједништва БиХ је додао да, ако они осуђују његове ставове, он осуђује њихове, назвавши их "нерадницима који примају добре плате у Тужилаштву и само се штеле са криминалним сектором".

"Том сектору не смије ништа полиција која доведе пред њих починиоце разних криминалних дјела, за које би у свакој нормалној земљи добили притвор, а тужиоци их пуштају /на слободу/... Каква је то борба против организованог криминала?", упитао је Додик.

Он је упитао и како ће полицајац, који ради свој посао, бити стимулисан да нешто уради и изложи свој живот опасности да приведе лопова, криминалца и убицу, а да га након тога тужилац пусти на слободу наводећи да нема елемената да буде притворен.

"То свакодневно гледамо и ми сада не смијемо да кажемо ништа, а они смију. Њихова независност није питање независности од рада, већ од политичког утицаја и с тим се слажем. Али мора да се успостави одговорност према јавности. Као и ми, који смо изабрани /на изборима/, и они /тужиоци/ имају одговорност према јавности", поручио је Додик.