latinica  ћирилица
31/12/2018 |  14:02 ⇒ 01/01/2019 | 08:58 | Аутор: РТРС

Цвијановић: Да 2019. буде година стабилности и заједништва

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић честитала је грађанима Српске Нову годину и божићне празнике онима који прослављају Божић, као и долазећи Дан Републике, пожељевши да 2019. буде година стабилности, заједништва и просперитета свих грађана Српске.

"Желим вам добро здравље, личну и породичну срећу, успјех на професионалном плану и много добрих вијести који ће обрадовати вас и ваше најмилије. Желим вам стабилну Републику Српску коју ћемо сви заједно градити и јачати", поручила је предсједница Републике.

Уз жељу да нова 2019. година буде боља и успјешнија од претходне, Цвијановићева се осврнула на неколико ствари важних за Републику и све њене грађане.

"У години на измаку, као и у неколико претходних, Република Српска је била суочена са бројним изазовима, али смо, упркос томе, успјели да савладамо разне препреке, очувамо политичку, социјалну и фискалну стабилност и да обезбиједимо континуиран привредни раст.

Повећали смо запосленост, увели нека нова социјалана права - од накнаде за наше незапослене породиље до цивилних инвалиднина. Повећали смо плате свим радницима и пензије нашим пензионерима, као и основицу за породичне и личне инвалиднине и борачки додатак. Повећали смо и буџет за подстицаје у пољопривреди", подсјетила је Цвијановићева.

Она је нагласила да је буџет Републике Српске данас стабилан и способан да, без било каквих кашњења, извршава обавезе према буџетским корисницима и грађанима Републике Српске.

"Изградили смо или реконструисали болнице, школе, вртиће, студентске домове, водоводе, нове дионице ауто-пута и реализовали бројне друге пројекте у области саобраћајне и комуналне инфраструктуре. Све ово није се десило само од себе, већ смо морали уложити огроман труд да бисмо то постигли. Зато то мора бити основа да се крећемо даље, да и у наредном периоду повећавамо плате и пензије, социјална давања и да даље градимо Републику Српску", поручила је предсједник Републике.

Она је појаснила да за то требају стабилне институције, мир и политички амбијент у којем може да се развија Република и извршавају обавезе према њеним грађанима.

"Република се мора чувати, и то је обавеза свих нас. Заједно можемо да урадимо много за нас, за наше породице, за нашу дјецу, а за то су нам потребне јаке институције, јединство и слога, а не подјеле и нереална очекивања, која не доносе корист никоме, осим онима који не воле Републику Српску и који се упорно с њом настоје обрачунати, још од њеног постанка", истакла је Цвијановићева.

Зато је важно, оцијенила је предсједник Републике, да и у долазећој и свакој сљедећој новој години не изгубимо из вида важност Републике коју желимо изграђивати и унапређивати за генерације које долазе.

"Наша је обавеза и да препознајемо изазове који су испред нас и да спремно на њих одговоримо. Учинићемо све да Република Српска у наредном периоду буде институционално, безбједносно, политички и економски јача, и увјерена сам да ћемо наредну годину завршити са још бољим резултатима", нагласила је предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић у новогодишњој честитки грађанима Српске.