latinica  ћирилица
03/01/2019 |  11:44 ⇒ 11:46 | Аутор: СРНА

Укупан обим спољнотрговинске размјене већи од пет милијарди долара

Република Српска остварила је за 11 мјесеци прошле године укупан обим спољнотрговинске размјене од нешто више од пет милијарди долара, док је покривеност увоза извозом износила 71,6 одсто, подаци су Републичког завода за статистику.
Републички завод за статистику - Фото: РТРС
Републички завод за статистикуФото: РТРС

Вриједност оствареног извоза за 11 мјесеци прошле године била је 2,09 милијарди долара, а увоза 2,92 милијарде долара.

Вриједност оствареног извоза за 11 мјесеци прошле године већи је за 14,6 одсто, док је увоз већи за 12,7 одсто у односу на исти период 2017.

Највећи обим спољнотрговионске размјене од 753,7 милиона долара остварен је са Србијом, затим 645 милиона долара са Италијом, те више од 434 милиона долара са Њемачком.

Према економским групацијама земаља, Српска је највише пословала са ЕУ, гдје је у 11 мјесеци прошле године извезла робе у вриједности од 1,53 милијарде долара, док је вриједност увоза у посматраном периоду износила 1,46 милијарди долара.

Вриједност оствареног извоза на тржишта земаља Уније у 11 мјесеци ове године већа је за 15,2 одсто, а увоза за 14,6 одсто, него у истом периоду 2017.

Економиста Ђурђица Стојадиновић рекла је Срни да посебно значајно мјесто у структури извоза Српске, посебно на тржиште ЕУ, има област дрвопрераде, посебно производња намјештаја, готових и производа дрвне индустрије високе фазе финализације, струја, затим дијелови за обућу и одјећу, као и одређене минералне сировине алуминијум-оксидне базе.

"Убијеђена сам да ће се такав тренд наставити и у наредном периоду, с обзиром на прогнозе Европске комисије и Евростата о економском расту, нарочито еврозоне, и то да ће углавном исти сектори као и у прошлој години бити они који ће имати значајније учешће у извозној структури", навела је Стојадиновићева.