latinica  ћирилица
03/01/2019 |  15:48 ⇒ 17:59 | Аутор: РТРС

На приједорској регији прошле године повећан број запослених

У приједорској регији, прошле године, запослено је пет одсто више радника него у 2017. години. Велики број запослених је у реалном сектору.

Из године у годину циљеви исти, више запослених и више нових радних мјеста. 2018. године приједорски Биро за запошљавање биљежи позитивне резултате.

Због недостатка одређених занимања у земљама окружења, путем овдашње Филијале за запошљавање одређен број лица запослење је пронашло и ван граница БиХ.

Највише запослених у 2018. години је у металној и дрвопрерађивачкој индустрији, грађевинарству, текстилу, прехрамбеној индустрији па и у рударству. И даље постоје дефицитарни кадрови - електро и машински инжењери, професори дефектологије, њемачког језика, библиотекари али и занатлије.

Приједор је препознатљив као привредни центар у реалном сектору. Запошљавање је један од циљева и локалне заједнице, због чега ће наставити да раде на привлачењу инвеститора.

"Из области привреде планирамо даље проширење и уређење индустријских зона, с посебним нагласком на индустријској зони на Уријама, аеродромском насељу, гдје ће доћи један велики привредни субјект", рекла је Зинајда Хошић, шеф Одсјека за стратешко планирање, управљање пројектима и развојем у градској управи Приједор.

На нивоу регије Приједор, евидентирано је око осам хиљада незапослених, док на подручју града Приједора око 5.000 лица активно тражи посао.