latinica  ћирилица
04/01/2019 |  10:06 | Аутор: СРНА

Бањалука: За суфинансирање вантјелесне оплодње 100.000 КМ

Град Бањалука ће у овој години издвојити 100.000 КМ за суфинансирање трошкова вантјелесне оплодње, што је за 15 одсто више него у прошлој години.
Бањалука: Градска управа (Фото: Дејан Божић / РАС Србија) -
Бањалука: Градска управа (Фото: Дејан Божић / РАС Србија)

Прошлогодишњим буџетом за ове намјене је првобитно било планирано 65.000 КМ, али је одлуком градоначелника Бањалуке Игора Радојичића та сума увећана на 87.500 КМ да би се изашло у сусрет свим породицама које су поднијеле захтјев за суфинансирање вантјелесне оплодње, којих је било 35.

У градском Одјељењу за образовање, здравство, омладину и спорт Срни је речено да ће и овогодишња средства као подршка пронаталитетној политици бити распоређена путем јавног позива, а појединачан износ који ће бити додијељен је 2.500 КМ.

У знак подршке породицама које имају тешкоћа да добију потомство, градска администрација је у посљедње двије године подржала све захтјеве брачних парова који су испуњавали услове прописане Правилником о расподјели средстава за подршку пронаталитетној политици Града Бањалука.

Прошле године су први пут одобрена и три захтјева за једнократну новчану помоћ лицима која су остварена као родитељи, али су жељели да прошире породицу.

Суфинансирање трошкова једне процедуре вантјелесне оплодње једна је од мјера пронаталитетне политике коју град Бањалука реализује од 2009. године.

Од 2009. године позитивно је ријешено 176 захтјева, за шта је издвојено око 450.000 КМ.